Checklist foute puppyhandel

Ben je op zoek naar een pup? Let dan goed op! Het vinden van een goede, gezonde hond is lastiger dan je denkt. Malafide hondenhandelaars zijn erg doortrapt. Ze weten precies hoe zij hun pups moeten verkopen. Zodra mensen een pup in handen hebben, is de koop al bijna gesloten.

Checklist foute puppyhandel

Checklist foute puppyhandel

Het is daarom belangrijk dat je voorafgaand aan een bezoek een inschatting maakt van de betrouwbaarheid van de fokker of handelaar. Voor je het weet, is het een foute puppyhandelaar. De checklist foute puppyhandel kan helpen voorkomen dat je bij een foute handelaar belandt.

  1. Neem geen contact op als de advertentie geen duidelijke foto’s en informatie van het nestje en van de ouderdieren biedt.
  2. ‘Google’ naam, nickname, e-mailadres en telefoonnummer van de handelaar. De kans is groot dat eventueel eerder gedupeerde klanten hun ongenoegen hebben geuit.
  3. Foute handelaren hebben vaak géén handelsgeschiedenis (maar wel geruime tijd een account) óf het wordt juist zichtbaar dat ze meerdere nesten verhandelen.
  4. Kopieer en plak de advertentietekst in Google. Uit de resultaten zal blijken waar dezelfde tekst verder te vinden is.
  5. Neem altijd eerst per mail of schriftelijk contact op. Het geeft je nog even tijd om over je keuze na te denken en je hebt bewijs van contact, mocht je dat nodig hebben.
  6. Ga minimaal twee keer langs bij het nest voordat je een puppy mee naar huis neemt. Een goede fokker of handelaar gaat hiermee akkoord.
  7. Maak het geld over via je bankrekening. Op deze wijze heb je bewijs van aankoop en de correcte naam en adresgegevens.
  8. Neem alleen een hond die al gechipt is en geregistreerd staat op de naam van de fokker of handelaar.

Download de checklist als pdf

Ga je een nestje bekijken? Let dan goed op!

Jaarlijks worden tienduizenden pups door malafide hondenhandelaren in kofferbakken en kisten naar Nederland gesmokkeld, om te worden verkocht via hoofdzakelijk online handelsplaatsen. Allerlei rassen en kruisingen, de een nog schattiger dan de ander. Natuurlijk zijn ze volgens hun 'zorgvuldig gefokt' en 'in huis opgegroeid'. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar de omstandigheden waaronder pups worden aangeboden. Deze checklist helpt je daarbij. En onthoud altijd: bij twijfel niet doen!