Dierendagakkoord? Goed begin, maar nu snel actie

Het is dierendag, dus is de traditionele dag waarin dierenwelzijn wél op de agenda staat weer losgebarsten. Regeringspartij VVD en oppositiepartij Partij voor de Dieren hebben, zo is te lezen in De Telegraaf, de handen ineengeslagen voor een 'dierendagakkoord'. Omdat volgens PvdD-woordvoerder Frank Wassenberg 'dierenwelzijn geen links- of rechtsthema is'. En daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in.

Door: Niels Kalkman Persvoorlichter

Dierendagakkoord? Goed begin, maar nu snel actie

Al jarenlang pleit de Dierenbescherming voor een zelfstandig houdverbod voor mensen die bewezen over de schreef zijn gegaan als dierenbeulen. Op dit moment kan er alleen een vorm van ‘houdverbod’ worden opgelegd als 'bijkomende voorwaarde'. Op straffe van een boete kan een mishandelaar zijn houdverbod overtreden, en gewoon weer aan het houden van dieren beginnen. Een zelfstándig houdverbod zou dat voorkomen. Niet voor niets pleit de Dierenbescherming hier zoals gezegd al vele jaren voor. Ook politiek lijkt daar eindelijk beweging in te zitten, en daarom zijn we ook blij dat in dit plan de twee partijen onze ambitie nog eens onderschrijven. Want dan zou het natuurlijk ook gewoon snel ingevoerd kunnen worden: het staat als het goed is dan ook binnenkort op de Tweede-Kameragenda ter bespreking.

Chipplicht voor katten

Meer over Chip de kat

VVD en de PvdD maken zich ook hard voor een verbod op de import en handel met doorgefokte dieren en een chipplicht voor katten. Niet voor niets is sinds vorige week de campagne 'Chip de kat' van start gegaan, waarin de Dierenbescherming wijst op het belang van het chippen van katten. Voor ons hangt zo'n chip (en registratie) namelijk samen met verantwoord huisdierbezit. Als mens zou je goed voor je dier moeten zorgen, en het registreren en kunnen herleiden van de eigenaar van een dier (en dat gaat verder dan alleen katten en honden) hoort bij het houderschap van een huisdier. Een chipplicht voor katten, zoals die er nu al voor honden is, zou daarin een goede eerste stap zijn.

Verbieden van handel in doorgefokte dieren

Net als het verbieden van importeren en handelen met doorgefokte dieren een goede eerste stap zou zijn. Een belangrijke stap naar een wereld waarin er niet meer wordt gerommeld met het uiterlijk van dieren. Het ‘basismodel’ van een hond of kat is goed genoeg, en daar hoeft niet aan gesleuteld te worden. Blijf van dieren af omdat je ze wilt maken zoals je ze zelf zou willen hebben, en handhaaf daarop.

Een goed verlengde van dat voorgenomen verbod zou volgens de Dierenbescherming dan ook een einde zijn aan dierententoonstellingen met een wedstrijdelement op uiterlijk. Zolang er wedstrijden bestaan met de vraag 'is dit dier mooi genoeg' zal er altijd een perverse prikkel zijn om aan het uiterlijk te blijven sleutelen.

We zijn, kortom, blij met het dierendagakkoord van deze partijen, maar verwachten ook snel boter bij de vis. Er zijn namelijk nog wel meer zaken die, in het belang van dierenwelzijn, liever vandaag dan morgen afgetikt zouden kunnen worden. Wat te denken van het snel aannemen van de huis- en hobbydierenlijst en een verbod op het zelf doden van álle huisdieren (en niet alleen hond, kat en gans, zoals nu de situatie is).

Voor dierenwelzijn in de wet

Wij lobbyen om dierenwelzijn te verankeren in de wet. Door goede kaders, voorkom je immers dierenleed in bijvoorbeeld de vee-industrie en bij dierproeven. We lobbyen op landelijk niveau, maar ook in Europa, bij de provincies en gemeenten.

Wat wij doen Lees alle dossiers