Dump geen dieren, er zijn oplossingen!

In Rotterdam ontdekte een voorbijganger een kitten in een dichtgeknoopte plastic AH-tas, in Deventer liet iemand een Disneyrugzakje achter met drie pasgeboren pups, in Hilversum stond een plastic bak met tamme muizen op straat en afgelopen week troffen de medewerkers van Dierenopvangcentrum De Doornakker een tas met drie schuwe kittens aan voor het hek van de dierenambulance. Allemaal voorbeelden van de afgelopen weken… Onze dierenasielen en dierenambulances hebben regelmatig te maken met gedumpte dieren. Onbegrijpelijk, dumpen zorgt voor zeer stressvolle en gevaarlijke situaties voor de dieren, is wettelijk verboden en bovendien onnodig. Kun jij je dier(en) ineens niet meer kwijt en is de nood hoog
Dump geen dieren, er zijn oplossingen!
Dit katertje (met de bijnaam 'Appie') werd aangetroffen aan de Crooswijkseweg in Rotterdam. Hij zat in een dichtgeknoopte AH-tas en was bij een container gezet. Gelukkig gaat het nu goed met dit ventje en verblijft hij inmiddels bij een gastgezin van Dierenopvangcentrum Gouda.

Coronagerelateerde dumpingen?

Wij geloven niet dat deze coronatijd zorgt voor een stijging in het aantal dumpingen. We komen het hele jaar door dieren tegen die worden achtergelaten op de meest vreemde manieren en plekken. Katten worden in boodschappentassen, dichtgetapete kattenbakken of containers achtergelaten. Honden zitten vastgebonden aan palen, bomen, fietsenrekken, hekken. Tamme konijnen moeten het in het wild zien te overleven, maar hebben daar weinig overlevingskans. Ratten en andere knaagdieren staan in natgeregende dozen, mandjes en plastic bakken in de bosjes of langs de weg. We vinden het treurig dat we zoveel voorbeelden kunnen noemen.


Bij station Deventer werd dit rugzakje gevonden waarin drie pasgeboren pups zaten. Helaas heeft een van de pups het niet gered. De andere twee pups krijgen intensieve zorg bij een gastgezin.

Financiële- of gezondheidsproblemen?

Gezondheidsproblemen, vervelende privésituaties en financiële tegenvallers kunnen voor behoorlijk wat onrust en stress zorgen. Lukt het niet meer om voor je huisdier(en) te zorgen? Neem contact op met het dichtstbijzijnde dierenasiel, zodat er samen een oplossing kan worden bedacht. Denk je dat jouw huisdier niet geschikt is voor het dierenasiel (bijvoorbeeld vanwege ernstige gedragsproblemen), bel dan met onze Service & Informatie-afdeling. We kunnen jou in contact brengen met een coördinator preventie of dier-sociaal medewerker die met jou naar een oplossing kan kijken. Dumpen hoeft en kan echt niet. Wil je gewoonweg even overleggen of advies ? Neem ook dan contact op met het dierenasiel of onze Service & Informatie-afdeling.

Barrie liep rond op de begraafplaats in Barendrecht. Zijn vacht was verwaarloosd en door alle modder en rommel voelde het voor hem loodzwaar aan. Barrie kon zijn kop nauwelijks omhoog houden. Links: Barrie toen hij binnenkwam. Midden: de vacht die van Barrie afkwam. Rechts: Barrie na een trimbeurt.

Tips over de opvoeding?

Heb je onverwachts een nestje kittens of een ander dier in huis gekregen en heb je geen idee hoe je hiervoor moet zorgen, maar wil je dit wel graag leren? Ook dan kun je contact opnemen met het dierenasiel voor tips en tricks. Naast het opvoeden van dieren, kunnen asielmedewerkers ook advies geven over het laten castreren van je dier (hier zijn eventueel financiële regelingen voor). Op onze website kun je ook het een en ander vinden, zoals Kittentijd!-vlogs. Daarnaast staat de website van het LICG 'bol' van de nuttige informatie.

Wat gebeurt er met gedumpte dieren?

Als gedumpte dieren bij onze dierenopvangcentra binnenkomen (vaak via de dierenambulance), worden ze volledig (medisch) gecontroleerd. We merken dat veel dieren door de stress, kou, hitte, benarde positie of andere factoren een behoorlijke klap krijgen van de hele situatie. Sommige dieren leven al niet meer als ze worden ontdekt en andere dieren staan aan het begin van een langdurig medisch traject (wat een reden geweest kan zijn voor het dumpen). Hoe een dier er ook aan toe is, onze medewerkers doen altijd hun best om de dieren er weer bovenop te krijgen en een fijne, nieuwe baas te vinden. Dat moet echter niet de reden zijn om dieren zo makkelijk op straat te zetten. Dumpen staat voor ons gelijk aan dierenmishandeling en is strafbaar, boetes kunnen hoog oplopen.

Voor de poort van onze dierenambulance stond deze tas waarin drie schuwe kittens zaten. De tas was nog schoon, waardoor we denken dat de kittens net voor de openingstijd van ons Dierenopvangcentrum De Doornakker zijn gedumpt.