Ekoplaza kritisch over vis in de schappen

De meeste supermarkten houden zich niet of nauwelijks bezig met het onderwerp 'vissenwelzijn', maar Ekoplaza brengt daar nu verandering in.

Ekoplaza kritisch over vis in de schappen

Uit het onderzoek ‘Troebel zicht op vissenwelzijn’ dat de Dierenbescherming door Questionmark liet uitvoeren, bleek dat het ontbreken van informatie en de onduidelijkheid rondom de bestaande vissenkeurmerken, ervoor zorgen dat supermarkten geen aandacht schenken aan de lijdensweg die vissen doorgaans doorstaan in de visserij en viskwekerij. Het gaat met name om gruwelijke omstandigheden voor vissen tijdens de vangst, kweek, het transport en de onverdoofde slacht. De Dierenbescherming presenteerde de onderzoeksresultaten aan supermarkten om verheldering te brengen. We zijn blij dat Ekoplaza dit onderwerp zodoende heeft opgepakt.

Vissenwelzijn belangrijk voor Ekoplaza

“Alle producten in onze winkels zijn 100% biologisch en daar zijn we trots op. De enige uitzondering die we daarop maakten waren lange tijd naast zout en water ook de producten uit de zee. En dat was lange tijd een doorn in het oog binnen ons bedrijf. Daarom hebben we het afgelopen jaar de ethische normen over hoe wij als Ekoplaza om willen gaan met dierenwelzijn, biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen vertaald naar een eigen standaard voor vissenwelzijn,” legt CEO van o.a. Ekoplaza Erik Does uit op de website van Duurzaam Ondernemen. Door met milieuorganisatie Good Fish (uitgever van de VISwijzer) samen te werken, stelt Ekoplaza nu ook eisen aan vissenwelzijn en milieuschade. Denk aan spooknetten, welzijn van poetsvissen en vissen buiten het paaiseizoen.

Dodingsmethoden - Een aantal voorbeelden: sommige vissen worden levend gevild, andere vissen worden levend op ijs gelegd, ingevroren of in zout- en ammoniakbaden gelegd.

De Dierenbescherming en vissenwelzijn

De Dierenbescherming is blij dat Ekoplaza belangrijke stappen onderneemt om vissenwelzijn op de kaart te zetten. We hopen dat andere supermarkten dit voorbeeld volgen. Hiernaast blijven wij de politiek oproepen wetgeving en toezicht van de visserij en viskwekerij te verbeteren. Ook werken we aan het verbeteren van bestaande viskeurmerken en vragen we met diverse campagnes aandacht voor de omstandigheden van ‘consumptievissen’. Veel mensen zijn zich helaas nog niet bewust van het feit dat die vis op het bord een nare lijdensweg heeft moeten ondergaan. Dat Ekoplaza het heft in handen neemt, is een mooie stap vooruit!