Goed nieuws uit mei

Hoewel we dagelijks te maken hebben met dieren die het niet zo goed hebben als we hen zouden gunnen, gebeurt op dat vlak gelukkig ook ontzettend veel moois en goeds. Dit geeft ons de energie om te doen wat we doen, en juist daarom is het zo belangrijk om hierbij stil te staan. Vandaar dat we graag nog even terugblikken op het goede nieuws uit mei.
Goed nieuws uit mei

Overgave en creativiteit: Raad van Kinderen

De maand werd afgetrapt met hooggeëerd bezoek op het Service Centrum van de Dierenbescherming: de 33 kinderen uit groep acht van basisschool de Paradijsvogel in Den Haag die samen de Raad van Kinderen vormen. Vol overgave stortte de Raad zich tien weken lang op de vraag hoe wij als Dierenbescherming beter kunnen samenwerken met fokkers, handelaren en dierenwinkels.

We waren aangenaam verrast door de creativiteit en vindingrijkheid van deze enthousiaste kinderen. In hoofdlijnen kwam hun advies neer op betere informatieverstrekking bij de aanschaf van een huisdier, betere wetgeving en strakkere regels voor dierenwinkels en hobbyfokkers. Enorm bedankt voor jullie hulp, toppers.

De Raad van Kinderen tijdens een werkbezoek aan de Dierenbescherming.

Bijzondere Bietje

Dat Bietje gewoon het allerleukste oude paard van Nederland is, weten we bij de Dierenbescherming natuurlijk al lang. Toch raakten we ontroerd toen ze deze eretitel officieel won bij een wedstrijd van Bitmagazine en Stichting De Paardenkamp. Tussen 19 maart en 10 april kon heel Nederland stemmen op Adel, Bietje, Fly, Imposant of Swieber: de vijf kanshebbers die door een jury uit maar liefst 452 deelnemende oude paarden geselecteerd waren.
Bietje speelde een hoofdrol in onze campagne ‘Help ons redden’ omdat ze op haar oude dag uit de meest erbarmelijke omstandigheden gered werd. En nu, ruim een jaar later, gaat het ontzettend goed met Bietje. Ze krijgt alle liefde en verzorging die ze zo enorm verdient, en als kers op de taart is ze nu ook nog eens officieel benoemd tot leukste oude paard van 2018. Gefeliciteerd, lieve Biet!

Bietje en Magarit Gerrits, eigenaresse van De Nobele Hoeve waar ze tegenwoordig verblijft.

IKB Ei-keurmerk verbiedt snavelkap

Misschien heb je er wel ooit van gehoord: de snavels van kippen die met infrarood weggebrand worden, het zogenaamde snavelkappen. Dit gebeurt om kannibalisme en verenpikkerij tegen te gaan, een verschijnsel dat voortkomt uit de frustratie bij leghennen door de onnatuurlijke omstandigheden waarin zij in de pluimveehouderij verkeren.
IKB Ei maakte bekend dat per 1 september 2018 een verbod geldt op snavelkappen voor bedrijven die aangesloten zijn bij het IKB Ei-keurmerk. Hopelijk is dit een voorzet voor de overheid om te stoppen met de ontheffingen die zij sinds het wettelijk verbod in 1996 alsmaar blijft verlenen, waardoor snavelbehandelen tot op heden toch mogelijk blijft. In september verloopt de huidige ontheffing, en beslist minister Schouten of er dan toch eindelijk voor eens en altijd een verbod komt in ons land.

Per 1 september geldt een snavelkapverbod voor alle bedrijven die aangesloten zijn bij IKB Ei.

Meer happy konijnen

Tot onze grote vreugde konden we op 4 mei melden dat in 2017 meer konijnen samen gehouden werden dan in 2016. Dit bleek uit onderzoek naar huisdierbezit in Nederland, dat sinds 2002 jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van brancheverenigingen NVG en Dibevo. De meeste konijneneigenaren hebben het allerbeste met hun huisdier voor, maar in veel gevallen blijken zij niet te weten dat een konijn echt een soortgenootje nodig heeft om gelukkig te zijn. Vandaar dat in 2017 gestart werd met het project Happy Konijn, dat draait om verbeterpunten waarmee konijnen een fijner leven krijgen. Fantastisch dat het deze goede uitwerking heeft gehad!

Happy Konijn draait om een aantal aandachtspunten om konijnen gelukkiger te maken.

Efteling eerste hittebord van 2018

Op woensdag 23 mei vond in de Efteling de onthulling plaats van het eerste hittebord van 2018. Dit gebeurde in sprookjesachtig gezelschap van Roodkapje, samen met hond Lizzie die centraal stond in een eerdere hitte-spot van de Dierenbescherming.
Ook in mei regende het helaas weer nieuwsberichten van honden (en zelfs een kat) die door politie of oplettende omstanders bevrijd werden uit oververhitte auto’s. De Efteling zijn dit soort taferelen helaas niet bespaard gebleven. Vandaar dat zij enorm bereid waren om met ons samen te werken in onze campagne om zoveel mogelijk hitteborden op Nederlandse parkeerplaatsen te realiseren. We zijn ontzettend blij dat de Efteling hieraan meedoet: hoe meer mensen op de hoogte zijn van deze gevaren, hoe minder honden aan hun lot worden overgelaten.

Roodkapje en Lizzie bij het zojuist onthulde hittebord in de Efteling.

Bewondering en verwondering: ‘Van kroeg tot kraamkamer’

We worden helemaal warm van het idee: zo’n vijfhonderd mensen die tussen 14 april en 13 mei druk in de weer waren met blocnotes, tablets of losse blaadjes om zoveel mogelijk dieren en insecten in hun tuinen te signaleren en noteren. Geweldig dat jullie hier zo enthousiast aan meegedaan hebben. Samen leverde dit zo’n achthonderd tellingen op, die vol verwondering met ons gedeeld werden.
Uit de cijfers bleek dat 45,5% van de deelnemende tuinen en balkons gebruikt werd als een plek waar dieren komen om te eten of te drinken (‘kroegen’). Sommige dieren bleven wat langer hangen en ook daadwerkelijk overnachten (‘hotels’), dit was het geval bij 28,1% van de deelnemende achtertuinen. Ten slotte bleek ook nog 26,4% van de tuinen gebruikt te worden als plek om te zorgen voor nageslacht (‘kraamkamers’).

45,5% van de achtertuinen en balkons diende als kroeg, 28,1% als hotel en 26,4% werd gebruikt als kraamkamer.