Hoe overleven onze asieldieren de hitte?

“Ach wat zullen de asieldieren het warm hebben”, horen we regelmatig. Deze hitte vraagt inderdaad om verkoelende maatregelen. Ja! Laat dat maar aan onze dierverzorgers over! Kijk mee hoe onze dieren deze hoge zomerse temperaturen overleven… en hoeveel plezier ze daaraan beleven.
Hoe overleven onze asieldieren de hitte?

Maatregel 1 – Vers drinkwater

Dit is veruit de belangrijkste maatregel: de dieren in onze dierenasielen beschikken allemaal over vers en koud drinkwater.

Bij Kerbert Dierentehuis mocht Sansa vers water uit de kraan drinken.
Bij Dierentehuis Alkmaar heeft elke hond een privébadje gekregen. Of is het meer een luxe drinkbak

Maatregel 2 - Schaduw

Babs ligt lekker in de schaduw bij Dierentehuis Kennemerland. Babs zoekt nog een baasje.

Dierenasiel Winschoten riep mensen op om parasols te komen brengen, omdat de hondenvelden zo pal in de zon staan. Aan die oproep gaven veel mensen gehoor (dank daarvoor!).

Maatregel 3 – Zwemmen

Daar waar het kan, kunnen onze asielhonden lekker zwemmen. We letten natuurlijk goed op of er geen blauwalg in het water zit.
Niet alleen onze honden genieten van dit zwemweer, ook voor de medewerkers van Dierenopvangcentrum Spijkenisse is dit geen vervelende taak (Milo en Sophie zoeken nog een baasje).

Rakker verbleef bij De Hof van Ede. Hij kon een zwempartij ook wel waarderen.Dierenasiel Winschoten heeft een heel zwembad opgezet voor de honden. Daar kunnen ze naar hartenlust zwemmen. Macho en Ilay zoeken nog een baasje.

Maatregel 4 – Poedelen

Wie geen beschikking heeft tot natuurwater of volledig zwembad, pakt het iets minder rigoureus doch efficiënt aan: met poedelbadjes! De welbekende blauwe schelp is in veel van onze dierenopvangcentra onmisbaar geworden. Heb je zo’n schelp over? Neem vooral contact op met het dierenasiel bij jou in de buurt. Je kunt er veel honden mee verblijden! (let op: vanwege corona zijn onze dierenasielen alleen open op afspraak).


Onze vrolijk Wilbur speelt maar al te graag met onze medewerker (van Dierenbeschermingscentrum Amersfoort) in de blauwe schelp. Deze week zal hij op www.ikzoekbaas.nl verschijnen.Floor verblijft momenteel bij Dierenopvangcentrum Gouda. Ze vindt het water wel lekker, maar ze schuwt de zon ook niet… We zorgen er natuurlijk voor dat ze niet smelt.


Het is misschien geen blauwe schelp, maar dit badje werkt ook uitstekend. Dat laat deze hond zien die bij Kerbert Dierentehuis verbleef.

Maatregel 5 – De tuinslang

Ook de tuinslang geeft verfrissing.


Altijd leuk, zo'n slow motion-video. Gemaakt door Dierenasiel Zuidwolde.

Maatregel 6 – Spelletjes met water

Een teiltje of een emmer water met wat speeltjes erin, zorgen ook voor verkoeling.


Dit spelletje spreekt Oliver uit Dierenasiel Zuidwolde wel aan. Oliver zoekt ook nog een nieuw baasje.

Maatregel 7 - Icepods

Koelmatten voor honden en icepods voor konijnen en knaagdieren zijn ook speciaal ontwikkeld om af te koelen.

De konijnen bij het Knaagdierencentrum zijn niet weg te slaan bij de verkoelende icepods.


Yes, de icepods zijn voor de konijnen in het Knaaghof
ook een groot succes

En zo verzinnen onze dierverzorgers vele creatieve manieren om alle asieldieren te beschermen tegen deze tropische temperaturen.