Wat is kweekvlees?
Bij het ontwikkelen van kweekvlees wordt er een biopt uit een dier afgenomen (zonder dat het dier lijdt of gedood hoeft te worden) waarvan de stamcellen in het laboratorium 'gevoed' worden en zuurstof en warmte krijgen, zodat ze uitgroeien tot spier- en vetweefsel. Het kost een paar weken voordat er echt een stukje vlees ontstaat dat je kunt eten. Voorheen was het verkrijgen van die stamcellen een pijnlijke procedure, omdat er kalfserum nodig was voor de procedure. Gelukkig hoeft dit niet meer.
Fundamentele verandering
De Dierenbescherming is voorstander van de ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van kweekvlees. Het biedt nieuwe kansen voor de productie van levensmiddelen en als dit succesvol uitpakt, kan de veestapel flink verkleind. Dat is gunstiger voor het klimaat én het voorkomt een hoop dierenleed. Het onderwerp ‘kweekvlees’ wordt niet voor niets genoemd in onze strategie. "Het is relevant voor de Dierenbescherming, omdat het de huidige, grootschalige en kostprijsgedreven vleesproductie grotendeels zou kunnen vervangen”, aldus Gemma Willemsen, strategisch adviseur van de Dierenbescherming. “We praten dan niet meer over stapsgewijs verbeteren, verfijnen of verminderen, maar over een fundamentele verandering of ommezwaai dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten. De omvang van de huidige in Nederland geslachte en gehouden aantallen dieren is circa 620 miljoen. Vervanging zal niet in één keer gebeuren, maar de potentiële impact is substantieel.”
Verdienmodel voor boeren
Alternatieve productie van dierlijke eiwitten biedt ook alternatieven voor het verdienmodel van boeren. Het is aan de Nederlandse overheid om alles op alles te zetten dit mogelijk te maken. De Dierenbescherming hoopt dat hier vaart achter gezet wordt, want het proces verloopt tot nu toe traag binnen Europa.