Kweekvlees

Komt het vlees van de toekomst uit de reageerbuis in plaats van de slachterij?

Cellulaire landbouw biedt perspectief. Kweekvlees, bont, kaviaar, leer of wol uit het laboratorium, en straks uit de fabriek. Gemaakt van stamcellen. Van dieren, dat wel, maar zonder dat ze daarvoor hebben moeten lijden of sterven.

Vlees, bont en kreeft zonder dierenleed

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Iedereen kent het gezegde, maar het daadwerkelijk in de praktijk brengen is niet altijd even makkelijk. Eten we straks dan ook écht minder vlees, letten we écht op de leefomstandigheden van de dieren? En is de opkomst van cellulaire landbouw, zoals de productie van kweekvlees, écht zo veelbelovend?

Wat is kweekvlees?

Bij het ontwikkelen van kweekvlees wordt er een biopt uit een dier afgenomen (zonder dat het dier lijdt of gedood hoeft te worden) waarvan de stamcellen in het laboratorium 'gevoed' worden en zuurstof en warmte krijgen, zodat ze uitgroeien tot spier- en vetweefsel. Het kost een paar weken voordat er echt een stukje vlees ontstaat dat je kunt eten. Voorheen was het verkrijgen van die stamcellen een pijnlijke procedure, omdat er kalfserum nodig was voor de procedure. Gelukkig hoeft dit niet meer.

Fundamentele verandering

De Dierenbescherming is voorstander van de ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van kweekvlees. Het biedt nieuwe kansen voor de productie van levensmiddelen en als dit succesvol uitpakt, kan de veestapel flink verkleind. Dat is gunstiger voor het klimaat én het voorkomt een hoop dierenleed. Het onderwerp ‘kweekvlees’ wordt niet voor niets genoemd in onze strategie. "Het is relevant voor de Dierenbescherming, omdat het de huidige, grootschalige en kostprijsgedreven vleesproductie grotendeels zou kunnen vervangen”, aldus Gemma Willemsen, strategisch adviseur van de Dierenbescherming. “We praten dan niet meer over stapsgewijs verbeteren, verfijnen of verminderen, maar over een fundamentele verandering of ommezwaai dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten. De omvang van de huidige in Nederland geslachte en gehouden aantallen dieren is circa 620 miljoen. Vervanging zal niet in één keer gebeuren, maar de potentiële impact is substantieel.”

Verdienmodel voor boeren

Alternatieve productie van dierlijke eiwitten biedt ook alternatieven voor het verdienmodel van boeren. Het is aan de Nederlandse overheid om alles op alles te zetten dit mogelijk te maken. De Dierenbescherming hoopt dat hier vaart achter gezet wordt, want het proces verloopt tot nu toe traag binnen Europa.

De mogelijkheden

Met cellulaire landbouw kunnen we miljarden dierenlevens sparen en tegelijkertijd veel meer voedsel produceren. Zonder stikstof, methaan, veetransporten, slachthuizen en dierziekten en met efficiënter gebruik van land, water en grondstoffen.

  • Kweekvlees toepassingen illustratie

    Cellulaire landbouw begint met een biopt zo klein als een sesamzaadje, dat met een prik in de bil of elders in het lichaam van een dier wordt afgenomen. In principe kunnen vervolgens alle dierlijke producten met dierlijke cellen worden nagemaakt. Vlees, vis en zuivelproducten, maar ook leer, collageen, zijde en wol.

  • Kweekvlees illustratie 1b

    Dierlijke stamcellen worden door middel van een prikje diervriendelijk afgenomen.

  • Kweekvlees illustratie 2b

    Geschikte cellen worden geselecteerd uit de afgenomen stamcellen.

  • Kweekvlees illustratie 3b

    In een bioreactor vindt celcultuur plaats. De cellen krijgen plantaardige voedingsstoffen en delen of specialiseren zich. Het proces is vergelijkbaar met traditionele fermentatie van bijvoorbeeld yoghurt of bier.

  • Kweekvlees illustratie 4b

    In de bioreactor hebben de cellen weefsel gevormd. Daarmee wordt uiteindelijk het vlees gecreëerd.

  • Kweekvlees illustratie 5b

    Het eindresultaat: een hamburger of kreeftenstaart. Maar dan zonder dat er dieren voor zijn geslacht.

1/6

Download dit schema

Beter Leven keurmerk

Voor het zover is, zijn er nog veel andere manieren om dieren in de veehouderij te helpen, bijvoorbeeld door alleen producten met een Beter Leven keurmerk te kopen. Als consument heb je een belangrijke stem. Met jouw hulp is sterloze kip uit de supermarkt verdwenen en laten we meer koeien in de wei grazen. Kies voor diervriendelijkere producten om het leven van miljoenen dieren te verbeteren!

Voor beter consumeren

Als consument heb je een belangrijke stem. Met jouw hulp is sterloze kip uit de supermarkt verdwenen en laten we meer koeien in de wei grazen. Kies voor diervriendelijkere producten om het leven van miljoenen dieren te verbeteren!

Nieuws over dit onderwerp