
Wat is het probleem?
Zwerfafval vormt voor dieren zodoende een reëel gevaar. Naast onze dierenambulances, moeten ook onze wildopvangcentra regelmatig ingrijpen bij dieren die slachtoffer zijn geworden van zwerfafval. Door corona is er nog extra afval bijgekomen: je komt overal mondkapjes tegen in de natuur en op straat. Verstrikt raken is één ding, maar dieren worden ook flink ziek van het inslikken van plastic rommel.
Daarnaast zien we te vaak dieren die slachtoffer zijn van achtergelaten vissersafval. Vogels, maar ook andere dieren, komen vreselijk klem te zitten in visdraad of worden ongevraagd gepiercet door een gemene haak. Soms met een dodelijke afloop.

Plastic in zee
Vooral plastic is een flink probleem. Jaarlijks drijft er 8 miljoen ton plastic in onze zeeën. Plastic valt al zwervend uit elkaar in minuscule deeltjes. Onze zeeën zitten daardoor bomvol microplastics. Veel dieren en plankton kunnen deze kleine deeltjes niet onderscheiden van echt voedsel en eten het op. Vissen eten plankton, vogels eten vis, mensen eten vis... En zo krijgen we allemaal ongewild plastic rommel binnen. Naast de microplastics, is ook ander plastic afval funest voor dieren en ons milieu.
Volgens de Plastic Soup Foundation ondervinden 1400 verschillende mariene diersoorten hinder van plastic. Vooral zeevogels, vissen, kreeftachtigen en zoogdieren hebben er last van. Ook zij raken verstrikt in plastic en slikken plastic afval in. Verstrikking en verstikking leiden tot ernstige verwondingen en veel dieren overleven het niet. Jaarlijks kost het meer dan 1 miljoen ‘zeedieren’ het leven.