De Dierenbescherming in uw testament?

Stappenplan

Wilt u uw liefdevolle zorg voor dieren laten voortleven en een verschil maken voor dierenwelzijn? Dan kunt u dat kenbaar maken in uw testament. Het opmaken van een testament gaat altijd via een notaris. Het onderstaande stappenplan maakt het u gemakkelijker.

Stap 1

Bedenk wat en hoeveel u wilt nalaten

Kies wat u aan uw dierbaren en/of de Dierenbescherming wilt nalaten. Vervolgens benoemt u hen tot (mede-) erfgenaam of legataris. Indien gewenst kan een van onze relatie beheerders u adviseren over de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek.

Erfgenaam

Als u een deel van uw erfenis wilt nalaten, kiest u voor een erfgenaam. Een erfgenaam heeft (eventueel met andere erfgenamen) recht op (een deel van) uw nalatenschap. Dit wordt ook wel de erfstelling genoemd. De erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap. U kunt de Dierenbescherming benoemen als mede- of enige erfgenaam.

Legataris

Met een legaat laat u een vast bedrag of voorwerp, bijvoorbeeld een kunstobject of uw huis, na aan een persoon of organisatie. Met een legaat aan de Dierenbescherming legt u heel precies vast wat onze organisatie krijgt.

Stap 2

Wie handelt uw nalatenschap af?

In het testament kunt u bepalen wie na uw overlijden uw zaken regelt. Deze persoon wordt de executeur genoemd. De executeur is iemand die uw belangen behartigt, bijvoorbeeld een familielid, vriend, notaris of in sommige gevallen de Dierenbescherming.

Indien u de Dierenbescherming in gedachten heeft als executeur, adviseren wij u om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Stap 3

Bepaal wie er voor uw huisdier zorgt wanneer u overlijdt

Als u een huisdier heeft, neemt de Dierenbescherming desgewenst direct na uw overlijden de zorg op zich. U dient dit op te nemen in uw testament. Alle wensen met betrekking tot de opvang van uw huisdier, kunt u vooraf met uw relatiebeheerder van de Dierenbescherming bespreken. De Dierenbescherming zal na uw overlijden uw wensen in acht nemen en ervoor zorgen dat uw geliefde huisdier een nieuw thuis vindt.

Stap 4

Uw wensen vastleggen

Laat uw wensen door een notaris vastleggen in een testament, een eigen handgeschreven verklaring (codicil) is namelijk niet voldoende. Het opmaken van uw testament kunt u bij de notaris doen, of online zelf regelen.

Notaris

Maak een afspraak met een notaris en bespreek uw wensen. De notaris informeert u over de mogelijkheden en kosten. De notaris maakt uw testament op.

Online

U kunt in plaats van een eerste gesprek bij de notaris een online module invullen, bijvoorbeeld via NuNotariaat.nl. Daar regelt u eenvoudig online, voor een vast bedrag, een testament. Dit is voordeliger, omdat u zelf online het voorwerk doet. Vervolgens hoeft u alleen nog naar de notaris om het testament te ondertekenen. Zie stap 6.

Stap 5

Ontwerptekst

Na de inventarisatie van uw wensen stelt de notaris een ontwerptekst op. Deze ontvangt u samen met een toelichting per post of e-mail. Neem deze goed door.

Stap 6

Ondertekenen

Maak een (vervolg)afspraak met de notaris om de tekst samen door te nemen. U kunt altijd wijzigingen aanbrengen. Wanneer alles naar wens is, ondertekent u het testament. Uw testament kan in de toekomst op ieder moment door u bij de notaris worden gewijzigd. Als u het testament hebt ondertekend, krijgt u een kopie thuisgestuurd. De notaris bewaart het origineel van uw testament en registreert het bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Zo is het testament altijd vindbaar na uw overlijden.

Stap 7

Maak kennis

Heeft u besloten om na te laten aan de Dierenbescherming, dan stellen we het op prijs als u dat aan ons laat weten. Dit is niet verplicht, maar alleen op deze manier kunnen we u bedanken en betrekken bij onze activiteiten. Wij laten u namelijk graag zien waar u later aan bijdraagt.

Persoonlijk advies

Misschien wilt u graag persoonlijk advies voordat u naar een notaris gaat. Neem dan gerust contact met ons op. Samen bespreken we uw persoonlijke situatie en zetten uw wensen overzichtelijk op een rijtje. Wij vertellen u wat uw nalatenschap voor het welzijn van dieren kan betekenen, en in welke vorm u aan de Dierenbescherming kunt nalaten. U bent welkom op ons kantoor in Den Haag, maar wij komen ook graag bij u thuis.