Dat betekent dat er duizenden paarden in nood zijn, zonder dat iemand het merkt. Welke problemen komen onze inspecteurs tegen en wat doet de Dierenbescherming aan misstanden bij paarden?
Welke problemen komen onze inspecteurs het vaakst tegen?
- Pijn: botontstekingen en ernstige vergroeiingen van de hoeven
- Ziekten: parasieten, wormen, schurft, luis en andere kwalen
- Ondervoeding: door voer dat te eenzijdig van samenstelling is
- Eenzaamheid: door gebrek aan onderling contact, paarden zijn kuddedieren
- Slechte huisvesting: opsluiting in een te krappe stal

Wat doet de Dierenbescherming tegen paardenleed?
- Door middel van voorlichting probeert de Dierenbescherming mensen beter te informeren over het verzorgen van paarden en over wat paarden echt nodig hebben. Daarbij werken we ook samen met organisaties zoals de KNHS.
- Tijdens onze campagne 'Help ons redden' vragen we extra aandacht voor paarden in nood.
- Onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming werken keihard aan preventieve maatregelen en zorgen ervoor dat paarden een beter leven krijgen
- In 2011 hebben wij het 'paardenbesluit' gelanceerd om misstanden op het gebied van huisvesting voor paarden aan te pakken. Na een lobbytraject van enkele jaren bleek het niet haalbaar om dit daadwerkelijk onderdeel van de wetgeving te maken. Daarom hebben wij in 2014 besloten om mee te werken aan het optuigen van het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW). Dit keurmerk is drie jaar geleden overgenomen door de Sectorraad Paarden om het verder uit te rollen. We spelen achter de schermen nog altijd een belangrijke rol in dit traject, omdat we nog niet tevreden zijn over de voortgang. We blijven druk zetten op de doorontwikkeling van het keurmerk en blijven alert op alternatieven die het welzijn van paarden kunnen verbeteren.
- In 2017 is de Dierenbescherming met de KNHS een traject gestart om het paardrijden naar een hoger niveau te brengen, zowel voor het paard als voor de ruiter (hoe beter er wordt gereden, hoe minder paarden er last van hebben). Ons streven is meer kennis over het gedrag en de fysiologie van paarden, meer kennis over ethologie, meer bewustzijn over het eigen handelen, en een kundige en vitale ruiter. Houd onze website in de gaten, want dit najaar lanceren we samen een mooi, nieuw project!
- Naast de huisvesting en het berijden van paarden, houdt de Dierenbescherming zich ook bezig met 'paardenmarkten'. Deze markten worden vaak gezien als tradities, maar leveren veel leed en stress bij paarden op. Wij vinden dit niet van deze tijd en werken al enige jaren aan een verbod op paardenmarkten.
- In 2019 heeft de Dierenbescherming samen met Dier&Recht, de KNHS en de FNRS eenzaamheid onder paarden op de kaart gezet met de campagne 'Deel je wei'. We informeerden over paardengedrag en het belang van gezelschap voor een paard en gaven praktische tips.