Hoe jij dieren in nood kan helpen

Vrijwilligerswerk bij de Dierenbescherming

Elke dag staan door het hele land duizenden Dierenbeschermers klaar om dieren in nood te redden, op te vangen en te beschermen. Om deze zorg te blijven geven, ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen. Wil jij ook helpen? Kijk wat onze vrijwilligers allemaal doen!

Hoe jij dieren in nood kan helpen
Paddentrek vrijwilligers
Onze paddenrapers helpen om padden, maar ook kikkers en salamanders, veilig de weg oversteken.

Paddentrek, help jij mee?

Ieder voorjaar komen padden, en andere amfibieën zoals kikkers en salamanders, uit hun winterslaap om langzaam hun weg te vinden naar poelen. Tijdens hun tocht naar het water moeten ze vaak drukke verkeerswegen oversteken. Vrijwilligers helpen de dieren deze reis veilig af te leggen.

De paddenrapers van de Dierenbescherming zijn actief in een deel van Zuid-Holland en een deel van Gelderland. Paddenrapers zijn in elk geval één vaste avond van de week beschikbaar in de periode van half februari tot half april. Ze gaan ongeveer 3 á 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur.

Lees meer

Dierenbuddy, voor dieren en mensen

Vrijwilligers van Dierenbuddy bezoeken eigenaren en hun huisdier en bieden praktische hulp thuis.

Wat doet het met een dier als hij weg moet uit zijn vertrouwde omgeving? Onze dierenbuddy’s voorkomen eenzaamheid bij dier en mens door structurele hulp te bieden bij de verzorging van huisdieren. De vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen mensen op het thuisadres bij de verzorging van hun huisdier. Zo kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten, ook in een zorginstelling, wanneer die huisdierbezit toestaat.

Lees meer

Werken bij de dierenambulance

Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Het werk op de dierenambulances wordt gedaan door vrijwilligers: stuk voor stuk mensen met een groot hart voor dieren. Zij maken hét verschil. Ze zijn de motor waarop onze dierenambulances draaien en het visitekaartje van onze organisatie. Voor hen is geen dag hetzelfde. Het werk op de dierenambulance is uitdagend en afwisselend. Wil jij ook werken bij de dierenambulance? Bekijk de vacatures!

Lees meer

Vervoersvrijwilligers

Houd je van autorijden en heb je een groot hart voor dieren? Dan zijn we op zoek naar jou. Onze dierenambulances zoeken vaak mensen die ons willen helpen bij het vervoeren zwerf-, huis- en wilde dieren, zoals vogels, eekhoorns en egels, naar een opvang of wildopvang. Je bent dus niet bezig met directe hulp aan dieren, maar brengt dieren van A naar B en ontlast daarmee je collega-vrijwilligers op de dierenambulance. Je brengt dus veel tijd door achter het stuur,

Bekijk de vacatures hiervoor bij Enschede, Alkmaar, Apeldoorn, Deventer of Zutphen.

Vrijwilliger in een dierenopvangcentrum

Jaarlijks raken tienduizenden honden en katten hun thuis kwijt, omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet meer voor ze kan worden gezorgd. Al deze dieren worden liefdevol opgevangen in een van onze opvangcentra. Vrijwilligers werken daar in heel verschillende functies. Van kattenverzorger tot tuinman of -vrouw. Iemand die klusjes doet tot een verzorger op de afdeling voor konijnen en knaagdieren. Je kan al meehelpen vanaf een paar uur per week. Kijk eens bij jou in de omgeving!

Lees verder

Gastgezinnen, aandacht en zorg voor dieren

Jaarlijks raken tienduizenden honden en katten (waarvan héél véél kittens) hun thuis kwijt, omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet meer voor ze kan worden gezorgd. De kittens worden liefdevol opgevangen bij onze gastgezinnen. Ook voor andere dieren kiezen we er soms voor om ze tijdelijk op te vangen in een gastgezin. Denk bijvoorbeeld aan zieke dieren en dieren waarvan het baasje is overleden. Deze dieren worden bij een gezin ondergebracht, terwijl er gezocht wordt naar een nieuw thuis. Een gastgezin kan 24 uur per dag aandacht en zorg bieden die deze dieren nodig hebben.

Lees meer

Scholenvoorlichter

De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat kinderen leren op een respectvolle manier met dieren om te gaan. Onze scholenvoorlichters geven voorlichtingslessen waarin ze vertellen over onze dierenopvangcentra en ambulances, en het Dierenbeschermingsspel spelen. Bij dit spel horen filmpjes en vragen waarmee we kinderen aansporen na te denken over het wel en wee van dieren in de samenleving. Bekijk de vacature in Gouda.

Lees meer

Dier-sociaal medewerkers

Dier-Sociaal Medewerkers huden van dieren, maar misschien nog wel meer van mensen. Om dierenleed te voorkomen geeft de Dierenbescherming advies over de zorg voor huisdieren. We zijn er voor hulpvragen van sociale hulpverleners namens hun cliënten, maar huisdiereigenaren kunnen ons ook rechtstreeks benaderen. In beide gevallen werken we graag mee aan een geschikte oplossing. De dier-sociaal medewerkers kijken of een huisdiereigenaar open staat voor hulp. Ziet hij of zij dat de zorg voor het huisdier beter kan, maar ontbreekt de (financiële) mogelijkheid om het zelf op te lossen? Dan kan de Dierenbescherming hulp bieden en samen met een dier-sociaal medewerker een hulptraject starten. De hulp kan bestaan uit het geven van adviezen, persoonlijke ondersteuning en/of begeleiding.

Lees ook het verhaal van Ingrid van den Bosch.

Lees verder

Collectanten en wijkhoofden

De Dierenbescherming organiseert elk jaar een collecteweek, in de week van Werelddierendag. Tijdens deze week gaan duizenden collectanten weer langs de deuren om geld op te halen voor dieren in nood. Het bedrag wordt besteed aan het beschermen, redden en opvangen van dieren, ook in de regio waar jij collecteert. Denk aan het vervoeren van zieke en gewonde dieren met dierenambulances, de opvang van dieren in onze eigen asielen en inspectiewerk gericht op het voorkomen van ernstige verwaarlozing en mishandeling van dieren.

Lees meer