Zorgen voor huisdieren

De Dierenbescherming zet zich in voor een wereld zonder dierenleed. Daar kun jij ons bij helpen! Wil jij dieren ook een handje helpen? We geven je graag handige tips om als dierenbeschermer aan de slag te gaan.

istock

Alle dierentips

Ruim 56% van de huishoudens in Nederland heeft één of meer huisdieren. Dat betekent dat er miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en andere dieren worden gehouden. Om dierenleed te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je voor je dier moet zorgen.

De Dierenbescherming vindt dat lang niet alle dieren geschikt zijn als huisdier. En we vinden ook dat je vóórdat je een dier in huis neemt, goed moet nadenken of je geld hebt voor bijvoorbeeld de dierenarts, medische kosten en voer. Laat je dus niet verleiden als je een schattig nestje kittens of pups ziet, voordat je je goed verdiept hebt in wat het inhoudt om een dier te verzorgen.

Realiseer je dat een huisdier tijd kost. Een hond moet je uitlaten, met een kat moet je regelmatig spelen. En bedenk dat sommige dieren liever niet in hun eentje bij je wonen. Konijnen bijvoorbeeld hebben altijd een maatje nodig, anders vereenzamen ze. Ga ook niet blind af op het uiterlijk van een dier, of een bepaald ras. Het is belangrijk dat een dier bij jou, je woonsituatie en leefstijl past.

Vragen over de verzorging van huisdieren?

Is een flostouw gevaarlijk? Wat mogen cavia's eten? Is een amaryllis giftig voor katten? Goed zorgen voor huisdieren betekent ook dat je veel vragen kan hebben.

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG), dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Dierenbescherming, publiceert huisdierbijsluiters waarin je allerlei tips vindt over de verzorging van je dier. Zit jij met een vraag? Kijk dan vooral bij het LICG voor betrouwbare antwoorden!

Nog geen dier in huis? Kijk dan bij het LICG waar je op moet letten bij het aanschaffen van een huisdier, de (verborgen) kosten van dieren en handige tips per seizoen.

Naar het LICG

Huisdierenlijst

Op de huis- en hobbydierenlijst staan de zoogdieren die je als huisdier mag houden. Niet alle dieren zijn namelijk geschikt om als huisdier te houden. Sommige dieren zijn beschermd, kunnen ziektes overdragen of zijn gevaarlijk. Op de huisdierenlijst staan in ieder geval de huishond, de huiskat en productiedieren zoals koeien en paarden. Nog niet alle soorten zoogdieren zijn beoordeeld. Later zullen er ook dergelijke lijsten verschijnen voor vogels en reptielen.

Aanschaf van een huisdier

In onze asielen zitten veel honden, katten, konijnen en kleine huisdieren te wachten op een nieuw baasje. Op ikzoekbaas.nl vind je een compleet overzicht van de dieren in onze opvangcentra.

Wanneer je toch bij een fokker wilt kopen, vraag dan naar een erkend bewijs van vakbekwaamheid, de aanmelding bij het Bureau I&R-HKB en het UBN nummer. Let er ook op dat het dier de juiste vaccinaties heeft gehad. Honden moeten bovendien door de fokker zijn gechipt en geregistreerd.

Lees ook: