Charlie: van hulpeloze containerkitten naar speelse deugniet

Van de vier gedumpte 'containerkittens' die eind maart verstrikt zaten in hun eigen navelstreng, heeft er slechts één het overleefd.

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online redacteur

Charlie: van hulpeloze containerkitten naar speelse deugniet

Terugblik

Het was een tragische vondst: vier kittens in een vuilniszak in een ondergrondse container. Ze waren nog geen twee dagen oud en zaten verstrikt in de navelstreng en placenta. De kittens waren er niet best aan toe. Het was een hels karwei om de knoop te ontwarren en toen dat eenmaal lukte, bleken bij twee van de kittens de achterpootjes af te sterven. Een amputatie had geen zin meer, er was een onherstelbare infectie ontstaan. De kittens waren te zwak en redden het niet. De twee andere kittens kwamen bij gastgezin Magda terecht. Hoe gaat het nu drie maanden later?

Charlie, nog geen 2 dagen oud.

Charlie en Delta

Het waren nog maar hummeltjes toen ze bij gastgezin Magda Jeucken binnenkwamen. Ze kregen de namen Charlie en Delta en wogen allebei nog geen 100 gram. Dat is verontrustend licht… Voor Magda was het niets nieuws, zij is al 20 jaar gastgezin voor de Dierenbescherming en heeft in totaal meer dan 330 kittens ‘geflest’. “Fleskittens zijn nu eenmaal heel teer. Ze missen de antistoffen die ze van hun moeder meekrijgen.” Gelukkig dronk Charlie direct goed; hij werd niet ziek, groeide goed en ontwikkelde zich uitstekend. Delta had moeite met drinken. Als een kitten een dag weinig drinkt is dat niet gelijk een ramp, maar het bleef niet bij een dag… Delta was al zo licht en had die voedingsstoffen keihard nodig. Een paar dagen later wilde hij nog steeds niet goed drinken. Hoe zeer Magda ook haar best deed. Na tien dagen moest Magda helaas afscheid nemen van het kleine zwart-witje. "Altijd weer triest, maar het was geen verrassing. Gelukkig deed Charlie het wél goed!”, aldus Magda.

Ondeugend katje

“Charlie werd algauw een beweeglijk en levendig katje. Omdat Delta er niet meer was en er geen andere fleskittens ‘beschikbaar’ waren, groeide Charlie zijn eerste weken alleen op. Kittens stoeien normaal met elkaar, waardoor ze van elkaar leren. Als er geen maatje voor handen is om speels in te bijten, dan maar de mens… “Charlie beet soms een beetje in mijn arm om te spelen. Een andere kitten zou hem corrigeren, maar ja, ik bijt niet terug”, lacht Magda. Ze benadrukt dat hij dat echt niet uit kwaaiigheid deed, want ‘Charlie was een schatje’.

In het dierenasiel

Gelukkig ging het zó goed met Charlie dat hij na zijn inentingen naar Dierenopvangcentrum Gouda kon. De dierverzorgers plaatsten hem expres bij twee oudere katten, zodat hij daar toch nog de broodnodige kattenetiquette meekreeg.

Charlie kon gezond en wel naar het dierenasiel.


Een nieuw baasje

Omdat Charlie geen standaard schootkat was die door zijn eigen moeder werd opgevoed en omdat zijn energielevel torenhoog lag, werd er gericht gezocht naar een baas met ervaring. Iemand die eerder katten met een rugzakje had gehad. En iemand die minstens één kat in huis had die Charlie wegwijs kon maken en die ook zijn grenzeloze ondernemingslust aankon. Dat is gelukt! Sinds een paar weekjes heeft Charlie zijn plekje gevonden. “Over een tijdje neem ik weer contact op met de baasjes van Charlie”, vertelt Magda. “We doen bij Dierenopvangcentrum Gouda aan nazorg. Dan checken we of alles goed gaat en kunnen we eventuele vragen beantwoorden. En ja, het is altijd leuk om weer iets te horen over je pleegkitten natuurlijk!”

Dumpen is geen optie - bel voor hulp!

Als de kittens niet waren gedumpt, hadden ze het waarschijnlijk overleefd. Kittens (en andere dieren) worden nog te vaak gedumpt, we vissen ze regelmatig uit de container. Otje, Milko en Tukker kwamen uit een groene container. Appie werd bij een afvalbak achtergelaten en afgelopen week haalde Dierenambulance Maasland nog drie tamme kittens uit een afgesloten vuilniszak. We vinden ze ook op parkeerplaatsen, in de berm, in het water of achtergelaten op een bedrijventerrein. Of het nu met kwade opzet wordt gedaan of dat iemand uit pure wanhoop van zijn/haar kittens afwil, dumpen is niet de manier! Heb je geen geld voor het afstaan van kittens bij een dierenasiel? Blijven er maar kittens komen en kun je de zorg daarvoor niet aan? Of zit je om een andere reden met je handen in het haar? Neem contact op met onze Service & Informatie-afdeling. We kunnen jou in contact brengen met een coördinator maatschappelijke dierenhulp of dier-sociaal medewerker die met jou naar een geschikte oplossing kan kijken. Wil je alleen even overleggen of advies? Neem dan contact op met het dierenasiel in jouw buurt of ook met onze Service & Informatie-afdeling.