Kittens gedumpt in vuilcontainer

Vier kittens van nog maar twee dagen oud zijn zaterdagavond door Brandweer Ouderkerk aan den IJssel uit een vuilcontainer gered in Krimpen aan de Lek. De kleintjes zaten in een shirt, in een vuilniszak ín een ondergrondse vuilcontainer, op zo'n drie meter onder de grond. De vuilniszak zat vol restafval en kattenbakkorrels. Verstrikt in navelstreng en placenta zaten de kittens aan elkaar vast; de situatie was zo nijpend dat bij twee kittens de achterpoten al aan het afsterven waren...

Door: Inez Bruinsma Redacteur Online

Kittens gedumpt in vuilcontainer

Verstrikt in navelstreng

Midden in de nacht werd Pat Buckley gebeld om te komen helpen. Ze is al 16 jaar TNR-medewerker bij de Dierenbescherming en heeft inmiddels zoveel verstand van kittens dat ze met de regio heeft afgesproken dat er bij noodgevallen (zwerfkittens en fleskittens) ook ’s nachts gebeld kan worden. Maar sommige dingen wennen nooit, en nog eens 16 jaar ervaring hadden haar niet kunnen voorbereiden op wat ze zaterdagnacht zou aantreffen.

De kittens zaten met navelstreng en placenta aan elkaar vast. Pat werd gevraagd om samen met de ambulancemedewerkers de ‘knoop’ te ontwarren, maar het was moeilijk te zien wat navelstreng was en wat kraakbeen/ ledemaat. Losknippen was in eerste instantie riskant, maar uiteindelijk lukte het om de kittens te bevrijden. Pat zag dat bij twee van hen de pootjes helemaal waren afgestorven, met spoed werden ze naar de dierenarts gebracht in de hoop dat een amputatie nog iets zou uithalen, maar het mocht niet baten; in de pootjes was een infectie ontstaan die al ver door het lijfje was verspreid. Het meest humane was om de kittens te laten inslapen.

Twee overlevertjes

Gelukkig bleken de twee overgebleven kittens echte overlevers. Ze waren sterk en levendig genoeg om naar een gastgezin van DOC Gouda te worden gebracht. Ze drinken gulzig uit de fles, dus er is goede hoop dat ze het halen. De dierenarts denkt dat ze ongeveer 2 dagen oud waren toen ze uit de vuilcontainer werden gered, en had de eigenaar het hele nestje direct na de geboorte naar de dierenarts gebracht dan hadden ze het waarschijnlijk allemaal overleefd.

Dumpen geen optie

We zien het te vaak: pasgeboren kittens en puppy's die in een tas of doos worden gedumpt, of zoals hier: letterlijk als oud vuil in een vuilcontainer gestopt. Honden die aan bomen of bankjes worden gebonden, getraumatiseerd en soms nog lang hopend dat hun 'baasje' voor ze terugkomt. Konijnen en cavia's die in smerige kooien bij kinderboerderijen worden achtergelaten. En dat is altijd nog een beter scenario dan dat ze over het hek worden gegooid, waar ze (mochten ze ziek zijn) boerderijdieren kunnen besmetten.

Naast dat dit soort praktijken schrijnend zijn voor alle betrokkenen zorgen ze voor immens dierenleed. Ze zijn extra frustrerend omdat het zo ontzettend onnodig is. Ons team Maatschappelijke Dierenhulp staat voor iedereen die dat kan gebruiken klaar, biedt hulp en zoekt naar oplossingen. Want wat gebeurt er als de poes die deze kittens heeft gekregen opnieuw zwanger raakt? Kun je onverhoopt niet meer voor je huisdieren zorgen, dan kun je altijd contact opnemen met een dierenasiel in jouw buurt voor tips en oplossingen. Dumpen is naast strafbaar gewoonweg geen optie.