Wijkhoofd of collectant worden?

Elk jaar hebben tienduizenden dieren in Nederland hulp nodig. Ze zijn verwaarloosd, mishandeld, gedumpt of gewond. Tijdens de jaarlijkse collecteweek rondom dierendag zetten vele collectanten en wijkhoofden zich in, zodat de Dierenbescherming deze dieren kan redden, opvangen en beschermen. Wil jij ons helpen? Dan kun je je inzetten als collectant of als wijkhoofd. Meld je hier aan!

Word collectant

Als collectant loop je tijdens de collecteweek langs de huizen in jouw omgeving. Met het wijkhoofd spreek je af in welke straten je gaat collecteren. Na de collecte lever je je bus weer bij hem/haar in en tel je samen jouw busopbrengst. In onderstaande video vertelt Kim meer over het werk als collectant.

Word wijkhoofd

Naast collectanten zijn we afhankelijk van een groep wijkhoofden die in zijn/haar buurt de collecte organiseert. Als wijkhoofd bestel je onder andere de collectematerialen die de collectanten in jouw wijk nodig hebben, stem je de te lopen straten met hen af en ben je verantwoordelijk voor het tellen en storten van de wijkopbrengst. Lees hier meer over deze functie.

Waarom collecteren of organiseren?

 • Het kost maar een paar uur
 • Het is makkelijk en leuk
 • Je helpt dieren in nood 

VEELGESTELDE VRAGEN 

De collecte is elk jaar in de week rondom Werelddierendag. We mogen dan een week lang in heel Nederland collecteren. In 2020 is de jaarlijkse landelijke collecteweek voor de Dierenbescherming van zondag 27 september t/m zaterdag 3 oktober. 

Het verschilt per gemeente, maar de meest voorkomende leeftijdsgrens om zelfstandig te mogen collecteren is 14 jaar. Kinderen onder de 14 jaar mogen wel collecteren, als zij dit onder begeleiding van een volwassene doen. 

Natuurlijk mag dat! Het is vaak zelfs gezelliger om met iemand anders samen te collecgeren. Als de ander een eigen collectebus wil, kun je dit doorgeven aan je wijkhoofd. 

Elk jaar mogen we gedurende de collecteweek (dit jaar tussen 27* september en 3 oktober) collecteren in heel Nederland. Alleen in die week mag je collecteren van 10:00 uur 's morgens tot 20:00 uur 's avonds. Je mag helemaal zelf weten hoe vaak je gaat en hoeveel uren je hierin wilt steken. Een paar uurtjes collecteren kan al heel wat opleveren voor de dieren! 
*De collecteweek start officieel op een zondag, maar doorgaans collecteren we niet huis-aan-huis op zondagen.

Een landelijk team is verantwoordelijk voor de collecte van de Dierenbescherming. Het team is te bereiken via collecte@dierenbescherming.nl en via 088-8113000. Daarnaast zijn er in het land duizenden collectevrijwilligers actief: onze wijkhoofden en collectanten. Zij zorgen ervoor dat de collecte in een wijk of dorp wordt georganiseerd en/of gaan met de collectebus langs de deuren. 

Per wijk is er een wijkhoofd die ervoor zorgt dat jij een collectebus krijgt of op kunt halen. 

Per wijk is er een wijkhoofd die in augustus/september (telefonisch) contact met je opneemt om af te spreken in welke straat/straten jij kunt (en wilt) collecteren. Je collecteroute bepaal je dus in overleg met je wijkhoofd. Je hoeft nooit in straten te collecteren die je niet wilt (sommige collectanten vinden het fijn om in hun eigen straat te collecteren en anderen juist weer niet). Als je het leuker vindt om in een winkelcentrum of op de markt te collecteren, kan dat vaak ook. Ook dit spreek je af met je wijkhoofd. 

We collecteren bij de Dierenbescherming inmiddels al ruim een eeuw en hebben zodoende behoorlijk wat ervaring opgedaan. We geven je daarom tien handige tips:

 1. Laat iedereen weten dat je gaat collecteren voor de collecte van de Dierenbescherming en kondig jouw komst aan op social media.
 2. Kies het juiste tijdstip om te collecteren. Aan het einde van de dag zijn de meeste mensen thuis.
 3. Collecteer aan het begin van de week, bijvoorbeeld maandagavond. Je kunt dan later in de week nog een keer teruggaan als mensen niet thuis waren.
 4. De beste plek om te collecteren is jouw eigen straat! Een bekend gezicht nodigt eerder uit om wat te geven. Maar denk ook aan collecteren op je werk, op evenementen en in horecagelegenheden.
 5. Ga goed geïnformeerd op pad. Mensen waarderen het als je kunt vertellen wat we met hun gift doen. (Let op: niet alle dierenasielen en dierenambulances behoren tot de Dierenbescherming!)
 6. Met z’n tweeën collecteren is gezelliger en sneller.
 7. Houd je aan de afgesproken straten, anders krijgen mensen meerdere malen collectanten aan de deur en dat wekt irritatie op.
 8. Mensen willen weten of ‘het in orde is’. Zorg dus dat jouw legitimatiebewijs goed zichtbaar is.
 9. Bel aan en stap dan achteruit. Te dichtbij staan komt opdringerig over.
 10. Wees vrolijk en enthousiast. Zeg dat je voor de Dierenbescherming collecteert en vraag vriendelijk om een gift. Bedank voor elke bijdrage hoe klein ook. Blijf beleefd, ook als mensen niets geven!

Ja zeker! Na de collecte lever je de bus en het legitimatiebewijs weer bij het wijkhoofd in en tel je de inhoud van de collectebus samen. Je weet dus meteen wat jouw inspanningen hebben opgeleverd!

Het geld dat je ophaalt, wordt gegarandeerd goed besteed. Denk daarbij aan onze eigen dierenopvangcentra, dierenambulances en het inspectiewerk dat we verrichten. De Dierenbescherming is de enige organisatie die zich al ruim 150 jaar inzet voor het welzijn van álle dieren in Nederland. We zijn geen overheidsinstelling en kunnen ons werk alleen doen dankzij de giften en contributie van leden, donateurs én de opbrengst van de jaarlijkse collecte rond 4 oktober (Werelddierendag). Het organiseren van een collecte kost ook geld. Uiteraard houden we deze kosten zo laag mogelijk. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) bepaalt dat de kosten niet hoger mogen zijn dan 25% van de inkomsten uit fondsenwerving over een periode van drie jaar. Daar zit de Dierenbescherming ruim onder. 

Dit antwoord houd je nog van ons tegoed!

Nog meer weten? Lees hier meer informatie.

Collecteer digitaal

Collecteren kan ook vanuit huis! Met de digitale collectebus kun je via Social Media jouw omgeving vragen om een donatie. Maak hier je eigen online collectebus aan.