Bekijk alle dossiers en informatiepagina's
Recreatie- en gezelschapsdieren
In Nederland worden miljoenen dieren door particulieren gehouden. Het is een sector waar veel geld in omgaat en die mede daardoor niet vrij is van misstanden op het gebied van fokkerij en handel.
Daarbij: een dier aanschaffen is één, er goed voor zorgen is een tweede.
Hoewel het ene dier makkelijker te houden is dan het andere, geldt voor elke eigenaar dat hij met kosten te maken krijgt. Bij de aanschaf, maar ook structureel. Een dier heeft tenslotte eten nodig, speciale benodigdheden zoals speeltjes of een ruim hok en moet regelmatig naar de dierenarts. Daarnaast kost het verzorgen van een dier veel tijd. Een hond moet je uitlaten en een paard heeft dagelijks beweging nodig. Een eigenaar moet zich daarvan bewust zijn én gemotiveerd zijn, voor hij een dier in huis neemt.
Andere dieren, zoals exoten, zijn wat de Dierenbescherming betreft helemaal niet geschikt als huisdier. Bijvoorbeeld omdat ze een complexe verzorging nodig hebben of omdat er te weinig kennis over het houden van deze dieren beschikbaar is. Denk aan de specifieke omgeving waarin vissen, vogels, reptielen en amfibieën het beste gedijen.

Gezondheidsproblemen door fokken
Het uiterlijk van onze bekende huisdieren en het ras of het soort huisdier, zijn trendgevoelig. Gezelschapsdieren worden al decennialang doorgefokt op uiterlijke kenmerken. Hoe extremer, hoe beter lijkt het wel eens. Honden en katten, maar ook andere dieren zoals konijnen worden gefokt op neuzen die zo kort zijn dat ze bijna niet meer kunnen ademen, op schedels die zo klein zijn dat ze permanent hoofdpijn hebben of juist zo groot, dat de jongen alleen met de keizersnede geboren kunnen worden.
Malafide fokkers
Heeft zo’n dier een beetje pech, dan wordt hij geboren bij een foute fokker, of helemaal naar Nederland vervoerd vanuit Oost-Europa. Winst maken gaat in bijvoorbeeld de malafide hondenhandel boven het welzijn van dieren. Het ontbreekt de dieren vaak aan medische zorg, goede huisvesting en de pups worden te jong bij de moeder weggehaald.

Wat de Dierenbescherming doet
De Dierenbescherming laat haar stem in Den Haag en Europa horen om regels verankerd te krijgen in wetgeving. We namen bijvoorbeeld zitting in de stuurgroep die de totstandkoming van de positieflijst, ook wel huisdierenlijst genoemd, begeleidde. Deze (beperkte) huisdierenlijst is per 1 februari 2015 ingegaan. Lees hier meer over de positieflijst en de laatste stand van zaken.
Verder overleggen we regelmatig met bijvoorbeeld dierenartsen (verenigd in de KNMvD) en brancheverenigingen (bijvoorbeeld Dibevo). Ook leveren we een bijdrage aan het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) om (toekomstige) baasjes voor te lichten over de beste zorg voor hun dier.
Wat kun jij doen?
‘Bezint eer gij begint’ is de gouden regel vóór de aanschaf van een huisdier. Oriënteer je goed op wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van een dier. Kijk ook of een dier qua karakter en behoeften bij je past: sommige honden bijvoorbeeld hebben het nodig om urenlang te kunnen rennen op een dag – daar moet je wel voldoende tijd voor hebben.