Resultaten

De resultaten van de Dierenbescherming

2022 in het kort

  • 70.000 dieren werden door onze ambulances vervoerd
  • 21.832 dieren werden opgevangen
  • 1.949 huisdieren konden worden herenigd met hun eigenaar
  • 9.853 huisdieren vonden een nieuwe baas
  • 328 dierenbuddy’s hielpen mensen bij de zorg voor hun dier
  • 84 miljoen dieren kregen dankzij het Beter Leven keurmerk een beter leven

De resultaten in 2021

1/12

2020

Acties voor de vis, een einde aan nertsenfokkerij en protest tegen de jacht. Lees hier een selectie van de resultaten van De Dierenbescherming in 2020.

1/10

2019

  • DBCA 01
    20.000 dieren verbleven in onze dierenasielen

    Onze dierenopvangcentra vingen dit jaar 20.000 dieren op, waarvan het merendeel ook nog eens een nieuw baasje vond.

  • Groepsfoto Brabant Zuid Oost
    Dierenambulances reden 65.000 keer uit

    Onze dierenambulances reden in 2019 ruim 65.000 keer uit voor dieren in nood.

  • Roofvogel gevangen politie LID gered2
    15.000 inspecties uitgevoerd

    Onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming voerde in 2019 ruim 15.000 inspecties uit.

  • 2019helponsredden kittens06
    Ruim 3100 kittens opgevangen

    Dit jaar hebben we in onze dierenopvangcentra ruim 3100 kittens opgevangen. Jonge kittens plaatsen we in gastgezinnen, zodat ze in een huiselijke omgeving gesocialiseerd worden en minder vatbaar zijn voor ziektes die ze nog kunnen oplopen als ze zo jong zijn.

  • Nieuwsbericht Dog Fun Run06
    Eerste Dog Fun Run groot succes

    De allereerste editie van de Dog Fun Run was één groot feest voor mens en dier. 300 deelnemers deden met hun hond mee aan een parcours met verrassende activiteiten. We haalden dankzij de gesponsorde deelnemers en sponsorende bedrijven maar liefst €46.884,- op. Dit bedrag gaat regelrecht naar onze asielhonden.

  • Stopdekooien varken
    1,5 miljoen handtekeningen tegen kooien

    Meer dan 1,5 miljoen mensen hebben het Europees burgerinitiatief ‘Stop de Kooien’ ondertekend. Een groot succes! Het initiatief (waar de Dierenbescherming deel van uitmaakt) roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed.

  • Website handtekening hittestress
    Wettelijk verbod op veetransport boven de 35 graden

    Minister Schouten gaf aan dat ze wettelijk wil vastleggen dat dieren in de veehouderijsector niet meer getransporteerd mogen worden boven de 35°C. Een rechtstreekse aanbeveling uit ons rapport ‘Op de bres tegen hittestress’. Deze temperatuur is al opgenomen in hitteprotocollen opgesteld door de sector zelf, maar zal nu voor iedereen gelden en handhaafbaar zijn door de NVWA.

  • Site Team DOC VL
    Zonnepanelen op Dierenopvangcentrum Vlaardingen

    Greenchoice plaatste 40 zonnepanelen op ons Dierenopvangcentrum Vlaardingen. Daar zijn we ontzettend blij mee, want hierdoor verduurzaamt niet alleen onze bedrijfsvoering, maar kan ook de energierekening flink omlaag. Het geld dat we hiermee uitsparen komt natuurlijk rechtstreeks ten goede aan de dieren in het asiel.

  • C7 A3431 DEF lowres
    Beter Leven keurmerk nu ook voor zuivel

    De productie van melk heeft een enorme impact op dierenwelzijn, natuur en milieu. Om die reden zijn er nieuwe eisen voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming uitgewerkt voor de melkveehouderij. Supermarktketen Jumbo nam de marktintroductie van de ‘zuivel met een ster’ voor haar rekening. Zuivel met één ster is een eerste stap naar totale verbreding van het Beter Leven keurmerk.

  • Website hond riem training
    Gebruik stroomhalsbanden verboden

    Minister Schouten liet weten dat zij een algeheel verbod op het gebruik van de stroomhalsband invoert per juli 2020. Sinds 1 juli 2018 was het gebruik van de prikhalsband in ons land al verboden. Toen ontbrak tot onze teleurstelling de stroomhalsband nog.Zo komt er gelukkig een einde aan het legale gebruik van dit dieronvriendelijke en negatieve correctiemiddel.

  • Kat ambulance
    13 nieuwe dierenambulances besteld

    Dankzij jullie steun hebben we 13 nieuwe dierenambulances kunnen bestellen, die in 2020 opgeleverd worden. Zo kunnen we verouderde ambulances vervangen en extra dierenambulances inzetten waar nodig.

  • Website cover hond kort snuit
    Handhavingscriteria voor honden met korte snuit

    Het heeft even geduurd, maar nu zijn ze er: duidelijke handhavingscriteria voor honden met een korte snuit. Tot nu toe was het voor handhavers van de NVWA en onze inspecteurs lastig om vast te stellen wanneer er voor de wet sprake was van een overtreding en wanneer niet. Met de nieuwe handhavingscriteria, die gelden voor alle honden, ras of geen ras, zijn er nu concrete mogelijkheden om wanpraktijken bij het fokken van deze dieren aan te pakken.

  • iStock
    Kortere diertransporten en strengere controles

    Met een overgrote meerderheid (411 stemmen voor, 43 tegen) heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen om dieren op transport beter te kunnen beschermen. Hier strijdt de Dierenbescherming al jaren voor!

  • Website goudenloeki genomineerd
    Derde plek Gouden Loekie

    Onze tv-spot over het waargebeurde en ontroerende verhaal van hond Binck leverde ons de derde plek op bij de Ster Gouden Loeki-verkiezing van 2018. De spot was onderdeel van onze ‘Help ons redden’-campagne rondom dierendag. We zijn trots op deze eervolle benoeming!

1/14

2018

  • Asielwerk verzorger hond
    Opvang voor 20.000 asieldieren

    In 2018 vingen onze dierenopvangcentra ruim 20.000 dieren op, waarvoor liefdevol gezorgd werd. 80% van de asieldieren vond een nieuw baasje.

  • Website cover LID vogel
    Inspecteurs voerden 13.166 inspecties uit

    Onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming voerden in 2018 13.166 inspecties uit, waarbij we regelmatig te maken hadden met groepen dieren.

  • Animal Rescue Vehicles
    70.000 ambulanceritten

    In 2018 konden we onze dierenambulances 70.000 keer uit laten rijden.

  • 44240162750 cf56b7b65b o
    Website van het Jaar 2018

    Het asieldierenplatform 'Ik Zoek Baas' mag zich, net als vorig jaar, Beste website van het Jaar in de categorie Goede Doelen noemen! ‘Website van het Jaar’ is de grootste online publieksprijs die wordt uitgereikt aan de beste en populairste website van Nederland.

  • Gecoupeerde staarten
    Couperen paardenstaarten aangepakt

    Ondanks dat couperen sinds 2001 verboden is, mochten gecoupeerde paarden nog wel verschijnen op keuringen en tentoonstellingen. Fokkers lieten hun paarden in het buitenland couperen. Vanaf 2020 mogen gecoupeerde paarden helemaal niet meer op tentoonstellingen verschijnen.

  • Website zijkader houdverbod
    Wetsvoorstel zelfstandig houdverbod

    Het wetsvoorstel moet het voor een rechter mogelijk maken om in gevallen van ernstige dierenmishandeling en/of -verwaarlozing, de dader te verbieden voor een bepaalde periode dieren in zijn/haar bezit te hebben. We zijn ook blij dat de maximale termijn van deze straf van 5 in een eerder concept, naar in ieder geval 10 jaar gaat.

  • Gastgezin cta
    Meer dan 3630 kittens opgevangen

    Met onze Geef om mij-campagne hebben we dit jaar extra aandacht gevraagd hiervoor. Tijdens de zomermaanden van 2018 hebben we daardoor 2652 kittens op kunnen vangen. Half november stond de teller zelfs op 3630 kittens!

  • 16 Juli2018 Zwanen vrij
    Honderden met olie besmeurde zwanen gered

    In juni voer een tankschip tegen de steiger in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam, waardoor 220 ton stookolie in het water terecht kwam. Honderden zwanen raakten besmeurd met olie. In samenwerking met Rijkswaterstaat en allerlei hulpinstanties hebben we de zwanen gevangen, zijn ze gereinigd en later weer vrijgelaten.

  • Paling Home
    Palingleed aan banden gelegd

    Per 1 juli is in de Wet dieren vastgelegd dat wild gevangen en gekweekte paling voorafgaand aan het doden moet worden bedwelmd. Ook hiervoor heeft de Dierenbescherming jarenlang gestreden.

  • Beterleven runderen 2ster
    Beter Leven grootste en snelst groeiend keurmerk

    Supermarkten hebben in 2017 voor een recordbedrag van 1,5 miljard euro aan producten verkocht met het Beter Leven keurmerk. Het gaat dus goed met het keurmerk van de Dierenbescherming en dat betekent dat steeds meer dieren daadwerkelijk een beter leven krijgen.

  • Kip gekapte snavel
    Snavelkap verboden

    Vanaf 1 januari 2019 is snavelkappen ècht verboden. Daar heeft de Dierenbescherming jarenlang voor geknokt.

  • DA Haarlem Marco ea
    14 nieuwe dierenambulances

    Dankzij donaties en nalatenschappen konden we 14 nieuwe dierenambulances aanschaffen.

  • Ida Z Ilverschoon Chris Workel 2 Crop CY1479 CX979 DPC W358 H252
    Dierenbeschermers ontvangen Ida Zilverschoonprijs

    De Ida Zilverschoonprijs werd ook in 2018 uitgereikt aan verschillende vrijwilligers van de Dierenbescherming. We zijn trots op deze vrijwilligers!

1/13

2017

  • Collecte konijnen3
    Mooie opbrengst collecte 2017

    Mede dankzij de tomeloze inzet van ruim 1.700 wijkhoofden en de vele (kilo)meters die duizenden collectanten hebben afgelegd, kon de Dierenbescherming in 2017 voor tienduizenden dieren een verschil maken. De totale opbrengst van de collecte van 2017 is: €932.477,64.

  • Dierenasielmedewerker11 jpg
    Opvang voor ruim 25.000 dieren

    In 2017 vingen we ruim 25.000 dieren op in onze dierenopvangcentra. Voor meer dan 80% van deze dieren vonden we een nieuw baasje.

  • Inspectie LID
    30.000 dieren gered door inspectie

    Onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft bij 30.000 dieren inspectie uitgevoerd, na meldingen van dierenverwaarlozing of -mishandeling.

  • Dierenambulanceschaapjes
    65.000 ritten van de dierenambulance

    We konden onze dierenambulances ruim 65.000 keer laten uitrijden.

  • Websitevanhetjaar2017 2
    Ik Zoek Baas website van het jaar 2017!

    Via onze website www.ikzoekbaas.nl plaatsen we veel dieren. Deze website is in 2017 uitgeroepen tot Website van het Jaar 2017, in de categorie goede doelen.

  • Paardenmarkt02 kleur small jpg
    Wet verandert paardenmarkten per 2018

    Per 1 januari 2018 is het wettelijk niet meer toegestaan om paarden van een andere plek dan een exportverzamelplaats te exporteren. Hierdoor is export vanaf paardenmarkten niet meer mogelijk. Dit zou een aanzienlijke daling van het aantal paarden op de paardenmarkten betekenen. De Dierenbescherming voert al jarenlang een strijd tegen paardenmarkten in Nederland. Een strijd die regelmatig gepaard ging met bedreigingen en intimidaties, maar waarin deze nieuwe wetgeving een belangrijke stap is.

  • Boerenbedankt2
    Aantal 'Beter Leven-boeren' verdubbeld

    Het aantal boeren dat aan het Beter Leven keurmerk meedoet is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld.

  • Kippen11
    10 jaar Beter Leven keurmerk

    In tien jaar tijd is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming uitgegroeid tot het grootste keurmerk van Nederland. Hiermee hebben we 100 miljoen dieren een beter leven kunnen geven.

  • Home NRC Charity Awards
    Dierenbescherming wint extra prijs vakjury NRC Charity Awards

    De Dierenbescherming waarschuwt er elk jaar opnieuw voor: laat je hond bij warm weer nooit achter in de auto, ook niet voor heel even. Honden hebben geen zweetklieren zoals mensen en kunnen hun warmte moeilijk kwijt. Ze lopen daarom risico op een hitteshock met de dood tot gevolg. Dit kan zelfs gebeuren wanneer de auto in de schaduw geparkeerd staat. Met deze advertentie, die inmiddels ook als echt bord bestaat, willen we mensen hier nog meer bewust van maken.

  • Dierenambulancetimeline
    10 nieuwe dierenambulances

    Onze oude dierenambulances waren in zo’n slechte staat dat ze niet meer door de keuring kwamen. Daarom vroegen wij jou om hulp en daar werd massaal gehoor aan gegeven. Met als resultaat dat we nu vijf nieuwe ambulances kunnen aanschaffen. De overige vijf worden gefinancierd uit nalatenschappen.

  • Plateaustal 1
    Meer ruimte voor varkens in nieuwe plateaustal

    Ruimtegebrek en verveling zijn belangrijke welzijnsproblemen voor varkens. De Dierenbescherming is daarom tevreden met de introductie van een nieuw type ‘plateaustal’, dat deze week werd gepresenteerd.

  • Paarden11
    Europees paardenwelzijnsbeleid van stap naar draf

    De Europese Commissie is nu verplicht om met een beleid te komen om het welzijn van paarden in Europa te verbeteren. De Dierenbescherming heeft zich hier jaren voor ingezet en is dus blij met dit resultaat.

  • Vos
    153 zoogdieren verboden als huisdier

    De Dierenbescherming, Stichting AAP en de Dierencoalitie hebben zich jarenlang hard gemaakt voor een lijst met zoogdieren die binnen Nederland niet meer als huisdier gehouden mogen worden. En vanaf 1 juli 2017 is deze lijst werkelijkheid.

  • CTA blok pups
    Meer dan 70.000 handtekeningen tegen foute puppyhandel

    We voerden actie voor betere wet- en regelgeving op het gebied van puppyhandel. Mede dankzij deze campagne en jouw handtekeningen werd de foute puppyhandel onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer en werd een deel van de maatregelen overgenomen.

  • Ida zilverschoon
    Dierenbeschermers ontvangen Ida Zilverschoonprijs

    Vrijwilligers van de Dierenbescherming zijn beloond voor hun inzet. De stichting Ida Zilverschoon reikt jaarlijks prijzen uit ter ondersteuning van personen of organisaties die zich inzetten voor het beschermen van dieren. Wij zijn zeer trots dat dit jaar vier teams de prijs hebben ontvangen.

  • Koeien af 2 Small
    Criteria Beter Leven keurmerk ook in Duitsland

    De eisen van het Beter Leven keurmerk gaat internationaal ingezet worden en wel in Duitsland. Algemeen directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming verwacht dat door de internationalisering van het Nederlandse keurmerk straks nog meer vee diervriendelijker kan worden gehouden.

1/16

2016

  • Collecte 7
    Collecte 2016: mooie opbrengst!

    Wij willen al onze collectanten en iedereen die ons heeft gesteund hartelijk bedanken. Dankzij jullie hebben we in 2016 tijdens de collecte meer dan € 900.000 opgehaald. Het geld dat is opgehaald, wordt één op één besteed aan de hulp voor dieren.

  • Nota vogelgriep kippen2
    Beter Leven keurmerk beoordeeld als topkeurmerk

    We zijn er trots op dat ons Beter Leven keurmerk door Milieu Centraal is uitgeroepen tot een van de 11 topkeurmerken van Nederland. In totaal werden er 90 keurmerken beoordeeld op duurzaamheid, transparantie en controle.

  • Help ons redden ed djuna lr
    Dertigjarig jubileum Inspectiedienst Dierenbescherming

    Met de campagne 'Help ons redden!' vroegen we in de periode rond dierendag aandacht voor onze 17 inspecteurs en het feit dat ze zich met ziel en zaligheid inzetten om dieren in nood te redden. Tegelijkertijd stonden we stil bij het dertigjarig jubileum van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

  • Groepsfoto 2
    Eerste drie Keurmerken voor dierenopvang verleend

    Drie dierenopvangcentra hebben in juni het Keurmerk Opvang gekregen. Hiermee kunnen ze aantonen dat ze hun maatschappelijke taak om dieren op te vangen en te verzorgen op professionele wijze uitvoeren.

  • Big
    Beter Leven keurmerk fors in de lift

    Ons Beter Leven keurmerk groeide in 2015 met 17% ten opzichte van 2014.

  • Kalveren01
    Succes: Minder kalvertransporten!

    Na onze campagne 'Kalvertransport, hou het kort!' beloofde Joop Atsma van de Stichting Brancheorganisatie Kalverhouderij het al toen hij de door ons verzamelde 42.500 protesthandtekeningen kreeg: als het kan, wordt gestopt met het importeren van kalveren uit verre landen. Nog geen twee maanden konden we concluderen dat de import al een stuk was teruggebracht.

  • Varkenaltijdbeter
    Varkensvleeswaren met Beter Leven keurmerk bij AH

    De eerste varkensvleeswaren met een ster van het Beter Leven keurmerk liggen in de schappen van de supermarkt in Leidschendam. De handeling markeert een belangrijke omschakeling, want de supermarkt wil eind dit jaar alle varkensvleeswaren hebben voorzien van het keurmerk van de Dierenbescherming.

  • Website zijkader houdverbod
    Houdverbod wordt aparte straf

    We hebben er jarenlang voor geknokt, veelvuldig aandacht voor gevraagd, ja zelfs enquêtes georganiseerd om de politiek te overtuigen dat er brede steun is in Nederland voor de strengste straf: een zelfstandig houdverbod voor notoire dierenkwellers. En hij gaat er nu eindelijk komen.

  • Kat preventie
    Motie tegen illegale handel huisdieren

    Het Europees Parlement heeft in maart een motie aangenomen die er op termijn voor moet zorgen dat er een einde komt aan de groeiende illegale handel in honden en katten. Het is de bedoeling dat er een Europees registratiesysteem voor huisdieren komt, waardoor het veel moeilijker wordt om illegaal dieren binnen Europa te vervoeren en te verhandelen. De Dierenbescherming heeft via Eurogroup for Animals, onze pleitbezorger in Brussel, de campagne voor deze motie ondersteund.

  • Animal Rescue Vehicles
    DBCA ontvangt Animal Rescue Vehicle

    Dierenbeschermingscentrum Amersfoort heeft de sleutels van één van de eerste Animal Rescue Vehicles in ontvangst genomen. In Amerika hebben deze wagens hun nut bewezen en dat gebeurt nu ook in ons land. Neem ontruimingen bij dierenverzamelaars. Voorheen werden daar dierenambulances bij ingezet, wat niet alleen omslachtig is, maar ook belastend voor dier, mens en milieu. De Animal Rescue Vehicles zijn speciaal ontworpen voor het vervoer van grotere aantallen dieren tegelijk. De aanschaf was mogelijk dankzij een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij.

  • Kalveren01
    42.532 handtekeningen tegen kalvertransporten

    We voerden actie om de lange-afstandstransporten van kalveren te stoppen. 42.532 mensen ondertekenden onze brief aan Joop Atsma, voorzitter van de kalversector, die we dringend vroegen te stoppen met het vervoer van deze kwetsbare dieren.

  • Resultaten zwerfkatten
    6.000 zwerfkatten gecastreerd

    Om ervoor te zorgen dat er niet meer zwerfkatten bijkomen, zorgden wij ervoor dat 6.000 zwerfkatten gesteriliseerd of gecastreerd werden.

1/12

2015

  • Dierenambulances11
    90.000 ritten van de dierenambulance

    Onze dierenambulances reden in 2015 ruim 90.000 keer uit.

  • Resultaten scholenvoorlichting
    Ruim 15.000 schoolkinderen bereikt

    Op 281 basischolen zijn met onze gastlessen over dieren(welzijn) 15.300 kinderen bereikt. Met onze overige jeugdactiviteiten (rondleidingen in het asiel, Kids for Animals activiteiten en demonstraties met de dierenambulance) zijn naar schatting 1.000 kinderen bereikt.

  • Varkenaltijdbeter
    Miljoenen dieren een Beter Leven

    Het aantal dieren dat in 2015 valt onder het Beter Leven keurmerk is met 3 miljoen gestegen naar ruim 50 miljoen dieren. Dat is een groei van 17 procent ten opzichte van 2014. Kippen vormen met ruim 17 miljoen vleeskuikens en bijna 1 miljoen leghennen de grootste groep dieren onder het keurmerk, gevolgd door zo'n 2 miljoen varkens en ongeveer 270.000 runderen en kalveren.

  • LID1
    LID: 30.000 inspecties in 2015

    De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) controleerde in 2015 ruim 30.000 dieren. Door de succesvolle campagne #helponsredden kunnen we dit goede werk in 2016 blijven doen!

  • Kalvertransport drinken onmogelijk
    Stop lange transporten met kalfjes

    In december 2015 voeren we actie tegen het gesleep met kalfjes over lange afstanden. We roepen iedereen op om mee te helpen een eind te maken aan het transportleed. Deze actie loopt tot begin januari 2016. We hebben al meer dan 28000 handtekeningen verzameld met onze petitie. Doe ook mee!

  • Nerts in kooi klein
    Nertsenfokverbod van kracht

    De rechter doet uitspraak in het hoger beroep dat de staat heeft aangespannen tegen de nertsenfokkers. Tot grote opluchting van de Dierenbescherming en Bont voor Dieren hebben de zes miljoen nertsen in Nederland gewonnen! De uitspraak betekent het definitieve einde van de bontindustrie in Nederland.

  • Zwanendriften verboden kl
    Verbod zwanendriften

    Vanaf 1 juli 2016 is het in eigendom hebben van zwanen in de vrije natuur verboden. Dat maakt staatssecretaris Dijksma bekend. Hiermee komt een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt.

  • Kat preventie
    Verbod afschot wilde katten in Brabant

    Het verbod op afschot van wilde katten in Brabant is mede gekomen dankzij de handtekeningenactie die de Dierenbescherming organiseerde in 2013. Jaarlijks worden er in de provincie Noord-Brabant zo’n 2.000 katten doodgeschoten, terwijl dit geen nut heeft. In acht andere provincies is het afschieten dan ook al niet meer toegestaan. Uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er weinig echt verwilderde katten in Brabant in het buitengebied voorkomen en dat deze bovendien nauwelijks zeldzame vogels opeten.

  • Konijnen opvang
    Praxis Tuincentrum stopt met verkoop van dieren

    Praxis Tuincentrum zal met de verkoop van dieren in de eigen tuincentra stoppen per 1 januari 2016. Bovendien zal verwezen worden naar opvangcentra waar dieren geadopteerd kunnen worden.

  • Verbod wilde dieren in circus leeuw
    Verbod op wilde dieren in het circus

    Op 10 september 2015 gaat het verbod op wilde dieren in circussen in. Dankzij dit verbod is het niet langer toegestaan om als circus rond te reizen met wilde (zoog)dieren of hen kunstjes te laten vertonen. Dierenbescherming en Wilde Dieren de Tent uit hebben tien jaar lang gestreden om dit verbod erdoor te krijgen, en met succes!

  • Damherten resultaten
    Petitie tegen afschot damherten

    Provincie Noord-Holland en gemeente Amsterdam willen 2400 damherten afschieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In augustus 2015 ondertekenden ruim 17.000 mensen onze petitie tegen afschot van deze dieren. Op 3 september overhandigde directeur Frank Dales de handtekeningen aan wethouder Kock van de gemeente Amsterdam.

  • Huisdierenlijst eekhoorn 2
    Huisdierenlijst eerste stap naar minder huisdierenleed

    Niet alle dieren zijn geschikt om als huisdier te houden. Vanaf 1 februari 2014 verschijnt de Huisdierenlijst voor zoogdieren. Voor deze lijst is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar welke dieren wel, en welke dieren niet bij mensen thuis gehouden kunnen worden. De Dierenbescherming strijdt er al zo’n 20 jaar voor om het aantal diersoorten dat als huisdier gehouden mag worden, aan banden te leggen. Dit is een stap in de goede richting; lijsten voor vogels en reptielen zullen volgen.

1/12

2014

  • Dierenopvangcentrum Breda
    Dierenopvangcentrum Breda geopend

    Op 14 november werd het nieuwe dierenopvangcentrum Breda geopend. Medewerkers en bezoekers zijn vooral te spreken over het positieve effect van het gebouw op het dierenwelzijn.

  • Huisdierenlijst eekhoorn 2
    Campagne voor het Inspectiewerk

    Onze campagne 'Help dieren in nood' stond in oktober 2014 het teken van het inspectiewerk. En dat was hard nodig, want sinds 2011 is het aantal inspectiemeldingen met 45 procent gestegen. Om dieren in nood te kunnen blijven redden, vroegen we mensen om ons te steunen. Dankzij deze campagne kunnen wij met drie extra inspecteurs in 2015 4.500 meer mishandelde en/of verwaarloosde dieren redden dan afgelopen jaren. Daarnaast kunnen wij dankzij jouw steun extra inzetten op voorlichting ter preventie van dierenleed.

  • Resultaten scholenvoorlichting
    Gastlessen voor 15.000 schoolkinderen

    De Dierenbescherming besteedt veel aandacht aan voorlichting en educatie op scholen. In 2014 bereikten onze scholenvoorlichters 15.000 schoolkinderen met lessen over dieren(welzijn). Ook onze jeugdambassadrice Iris Hesseling zet zich in om kinderen meer over dieren te leren.

  • Resultaten zwerfkatten
    Petitie tegen afschieten zwerfkatten

    Jaarlijks worden in Nederland tussen de 8.000 en 13.500 verwilderde katten afgeschoten. In oktober 2013 startte de Dierenbescherming de actie ‘Zeg NEE tegen het afschieten van zwerfkatten’. De petitie die hieraan gekoppeld was, werd door maar liefst 137.123 mensen ondertekend. Kort nadat de petitie werd aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, heeft de Tweede Kamer zich in meerderheid uitgesproken tegen het afschieten van katten. Een prachtig resultaat van de campagne!

  • Koeien 456
    Vijftig miljoen dieren een beter leven

    Sinds de invoering van het Beter Leven keurmerk hebben al ruim vijftig miljoen dieren een beter leven gekregen. Het gaat om 35 miljoen vleeskuikens, zes miljoen varkens, negen miljoen leghennen en één miljoen runderen/kalveren.

  • Piepvandaag stalbrand deurne Custom
    Alle nieuwe stallen brandveilig

    Jaarlijks sterven veel dieren een gruwelijke dood door stalbranden. De Dierenbescherming zette dit probleem in 2008 op de kaart en na jaren knokken werden eindelijk maatregelen aangekondigd die stalbranden moeten indammen, in de vorm van een aanpassing van het Bouwbesluit. Dieren worden hierdoor niet langer gezien als ‘goederen in loodsen’. Concreet moeten alle nieuwe en te verbouwen stallen per 1 april 2014 voldoen aan een pakket eisen op het gebied van brandveiligheid.

  • Dierkeurmerk20140203 2962 1
    Keurmerk voor dierenambulances

    De dierenambulance van regio OverGelder ontving als een van de drie eerste ambulances in Nederland op 3 februari het Keurmerk Diervervoer van de Stichting Dierkeur. Deze stichting reikt keurmerken uit aan instanties die zich inzetten voor dieren in nood en daarbij opereren volgens strikte regels. De dierenambulanceorganisaties vinden dat belangrijk, maar ook voor de gemeente, de politie en het meldpunt 144 red-een-dier is het een maatstaf voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

  • Huibvintgesphotography 16 Custom
    Dierenbeschermingscentrum Limburg geopend

    Op 17 januari werd het Dierenbeschermingscentrum Limburg officieel geopend. Er kunnen jaarlijks ruim 5.000 dieren worden opgevangen: zwerfdieren in opdracht van een groot aantal Limburgse gemeenten, maar ook afstandsdieren van particulieren. Doel is de dieren zo snel mogelijk met hun baasje te herenigen of aan een nieuwe eigenaar te helpen. Daarnaast biedt het Dierenbeschermingscentrum ook maatschappelijke en (para)veterinaire diensten aan. Vooral de maatschappelijke activiteiten willen we in de toekomst verder uitbreiden. Daar waar sprake is van mensenleed, raken dieren immers ook vaak in de knel.

1/8

2013

  • MGL6290 AH
    2013: Meer dan 38.500 honden en katten opgevangen

    De Dierenbescherming werkt samen met zo’n 50 gelieerde en erkende asielen. In 2013 werden ruim 10.500 honden opgevangen en ruim 28.000 katten. Ze waren verdwaald, gedumpt of er kon door omstandigheden niet meer voor ze worden gezorgd. In onze opvangcentra worden ze liefdevol verzorgd en er wordt zo snel mogelijk een nieuw baasje voor ze gezocht. De opvang van dieren beperkt zich niet alleen tot honden en katten. Ook konijnen, knaagdieren, vogels en dieren uit het wild worden opgevangen. Inmiddels heeft de Dierenbescherming ook drie gespecialiseerde knaagdierenopvangcentra.

  • LID Inspecteur 2 timeline
    LID: 7.835 inspecties in 2013

    Onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) verrichtten in 2013 7.835 inspecties. Ze behandelden meldingen van verwaarlozing en mishandeling die binnenkomen bij 144. Vaak is er een intensieve samenwerking met de Dierenpolitie. In die situaties richt de politie zich op de dader en de LID houdt zich specifiek bezig met het herstellen van de situatie van het dier. 69% Van de behandelde meldingen had betrekking op gezelschapsdieren en 27% op landbouwhuisdieren. 70% Van de gedane meldingen was gegrond. Naast de inspecteurs van de LID werken bij de regio’s van de Dierenbescherming ook vrijwillige preventiemedewerkers.

  • Varkens 3 ster 19
    Miljoenen varkens krijgen een beter leven!

    Nederlandse supermarkten hebben besloten per 1 juli 2015 alleen nog vers varkensvlees te verkopen dat voldoet aan de criteria die de Dierenbescherming hanteert voor haar Beter Leven keurmerk met één ster. Dit houdt in dat bijna vier miljoen varkens uit de vee-industrie over twee jaar meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben om verveling tegen te gaan. Lichamelijke verminkingen van biggen worden drastisch verminderd en de dieren mogen langer bij hun moeder drinken.

  • Nieuw asiel amersfoort 4
    Dierenbeschermingscentrum Amersfoort geopend

    Op 12 april 2013 werd het eerste Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort geopend. Het is het eerste van een reeks professionele centra die we door het hele land willen realiseren. De bouw van het centrum, mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, duurde ruim twee jaar. Het voldoet aan de modernste eisen op het gebied van dierenopvang, is duurzaam gebouwd en kan op jaarbasis zo’n 3.400 dieren opvangen. Naast een asiel huisvest het een pension, operatiekamer en dierenartspraktijk.

  • Honden 23
    Verplicht chippen honden

    Per 1 april 2013 werd het verplicht honden te chippen en registreren. Alle pups moeten vanaf die datum binnen zeven weken na de geboorte worden gechipt en binnen acht weken geregistreerd. Geïmporteerde honden moeten binnen twee weken een chip krijgen. De Dierenbescherming heeft hier lang voor gestreden, omdat het verplicht chippen ervoor zorgt dat de overheid malafide en illegale hondenhandel makkelijker op kan sporen en aanpakken. Ook kunnen weggelopen honden dankzij een chip sneller met hun baas herenigd worden.

  • Dieren samen oplegger1 Dier
    EU verbod op cosmetica getest op dieren

    In maart 2013 ging in de hele Europese Unie het algehele verbod in op de verkoop van cosmetica met ingrediënten die op dieren zijn getest. Een belangrijke mijlpaal, ook met het oog op het ontwikkelen van alternatieven voor andersoortige testen op dieren. In Nederland bestond al sinds 1997 een verbod op het testen van cosmetica op dieren. Sinds 2004 gold dit voor heel Europa. Maar tot nu toe mochten voor ingrediënten nog wel een drietal tests, waar nog geen alternatieve methoden voor waren ontwikkeld, op dieren worden gedaan om de veiligheid vast te stellen. Dit is met ingang van 2013 dus ook verboden; er zijn inmiddels voldoende, even effectieve alternatieven voor het testen op dieren beschikbaar.

  • Varkens 3 ster 5
    Groepshuisvesting zeugen

    Zeugen mogen niet langer permanent in een zeugenbox opgesloten worden. In deze krappe ligboxen kunnen ze zich niet omdraaien en hebben ze onvoldoende mogelijkheid om contact met elkaar te maken. Vanaf 1 januari 2013 moeten alle zeugen binnen de EU in groepen gehuisvest worden (in Nederland werd al sinds 2008 meer dan de helft van de zeugen in groepen gehouden). Individueel opsluiten mag alleen nog vier dagen rond het dekken of insemineren en in het kraamhok.

  • Timeline21
    Wet dieren van kracht

    Op 1 januari 2013 trad de Wet dieren in werking. De Wet dieren is een zogenaamde raamwet: de wet zelf stelt een aantal regels en biedt daarnaast de mogelijkheid om zaken over en voor dieren te regelen in Algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen. De Dierenbescherming is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming. De Wet dieren vervangt (gefaseerd) de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, de Diergeneesmiddelenwet, de Wet op dierenbescherming, de Wet op uitoefening van de diergeneeskunde (1990).

1/8

2012

  • Fazant 13
    Zwaardere straf dierenmishandeling

    In 2012 werd een wetsvoorstel aangenomen om de maximale proeftijd voor veroordeelde dierenbeulen te verhogen. Ook werd de maximum gevangenisstraf voor dierenmishandeling verlengd van twee naar drie jaar. De Dierenbescherming ziet dit als het mooie resultaat van jarenlange lobby.

  • Fazant 13
    Succesvol verzet tegen Wet Natuurbescherming

    In 2012 verzette de Dierenbescherming zich succesvol tegen de nieuwe Wet Natuurbescherming. In de wet was het voornemen opgenomen om de jachtlijst (een lijst van vrij bejaagbare dieren) uit te breiden van vijf naar elf diersoorten. Gedurende het jaar was het door lobby al gelukt om de grauwe gans, de kolgans en de smient van de uitgebreide lijst te krijgen. Meer goed nieuws volgde in oktober, toen de wet na de val van het kabinet controversieel werd verklaard.

  • Koeien 456 1
    Groot verbond voor koeien in de wei

    Ruim vijftig partijen uit de voedselketen, waaronder de Dierenbescherming, hebben de handen ineen geslagen om de koe in de wei te houden. Zij ondertekenden het Convenant Weidegang. Het was voor het eerst dat zoveel partijen zich uitspraken voor weidegang op melkveebedrijven. De ondertekenaars van het Convenant Weidegang wilden koeien zo veel mogelijk weidegang bieden en onderstreepten de gezamenlijke verantwoordelijkheid om tenminste het huidige niveau van melkveebedrijven met weidegang te behouden. De koe is kenmerkend voor het Nederlandse landschap en de burgers hechten veel waarde aan koeien in de wei. Weidegang levert een bijdrage aan het natuurlijk gedrag van koeien. Aan dierenwelzijn van koeien mag zowel in de wei en in de stal niets mankeren.

  • Legbatterij
    Europees verbod op de legbatterij

    Na een jarenlange strijd door de Dierenbescherming en andere dierenwelzijnsorganisaties werd op 1 januari 2012 het Europese verbod op de legbatterij van kracht. In de legbatterijen zaten meerdere kippen in een draadgazen kooi, zeer dicht op elkaar. Hierdoor konden ze geen natuurlijk gedrag vertonen. Uit verveling verwondden en pikten ze elkaar kaal. Door het staan op gaas, zonder stro of ander materiaal en de geringe bewegingsruimte ondervonden de kippen veel gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld aan hun poten.

1/4

2012-2000

  • BLK 1 ster varkens
    2011 - Albert Heijn: alleen varkensvlees met minimaal één ster Beter Leven keurmerk

    In 2011 stopte Albert Heijn met de verkoop van ‘gewoon’ varkensvlees: één ster Beter leven keurmerk werd de standaard. Al in 2009 nam de supermarktketen veel diervriendelijker producten op in het assortiment. Het overschakelen naar varkensvlees met minimaal één ster betekent dat één miljoen varkens per jaar een beter leven krijgen. De leefomstandigheden van de varkens worden verbeterd en stallen worden anders ingericht. Varkens krijgen meer ruimte en voldoende afleiding. Bovendien worden de mannelijke biggen niet langer gecastreerd.

  • 144redeendier
    2011 - Invoering Dierenpolitie en meldnummer 144

    In 2011 werden de Dierenpolitie en het centrale meldnummer 144 (red een dier) ingevoerd. Daarmee verschoof het accent van het werk van onze eigen Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming naar een tweedelijnstaak. In de praktijk voert de LID het grootste deel van haar taken uit naar aanleiding van verzoeken van de Dierenpolitie. De Dierenpolitie krijgt meldingen via het landelijke meldnummer 144 en voert de eerste inspectie uit. Als dan blijkt dat het dierenwelzijn kan worden verbeterd, wordt de LID erbij gehaald.

  • Zeehond
    2009 - EU handelsverbod op producten van de zeehondenjacht

    In 2009 werd het verboden om zeehondenproducten in de Europese Unie te importeren. Met deze maatregel draagt de EU bij aan het stoppen van de gruwelijke manier waarop zeehonden worden gedood voor commerciële doeleinden.

  • Ratje
    2009 - EU-handelsverbod op cosmetica getest op dieren

    Na het Nederlandse verbod op dierproeven voor cosmetische doeleinden in 1997, werd in 2009 het handelsverbod in de hele EU van kracht.

  • Pitbull
    2009 - Afschaffing ‘Pitbullregeling’

    In 2009 werd de ‘Pitbullregeling’ ingetrokken, na jarenlange inspanning van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming is van mening dat preventiebeleid (voorlichting over hondenrassen en de gewenste opvoeding) beter helpt om het aantal bijtincidenten omlaag te brengen, dan het veroordelen van honden op basis van uiterlijke kenmerken. De Regeling Agressieve Dieren (RAD) trad in 1993 in werking. Deze regeling verbood het houden van honden van het type pitbull terriër. Alle pitbulls die op dat moment in Nederland waren, moesten worden gecastreerd of gesteriliseerd en gemuilkorfd. Hierdoor zou de pitbull moeten uitsterven. Veel pitbulls werden destijds in de asielen gedumpt.

  • Varkens 3 ster 19
    2009 - Goed Doel van het Jaar

    In 2009 riep het VFI, de branchevereniging voor landelijk wervende goede doelen, de Dierenbescherming uit tot ‘Goed doel van het Jaar’. Voor de uitverkiezing had het VFI aan leveranciers uitgevraagd welk goed doel optimaal gebruik maakt van de besparingsmogelijkheden die het VFI biedt. Daaruit kwam de Dierenbescherming naar voren.

  • Nieuwbericht Algemeen
    2009 - Verbod op handel in honden- en kattenbont

    De Europese Commissie heeft in november 2008 een voorstel aangenomen om de import, export en verkoop van honden- en kattenbont in de EU te verbieden.

  • Vos 6651
    2008 - Verbod op vossen- en chinchillafokkerij (bont)

    Op 1 april 2008 kwam na een jarenlange overgangsperiode definitief een einde aan het in Nederland fokken van vossen en chinchilla’s voor bont. Al vanaf medio jaren ’90 mochten er geen nieuwe fokkerijen meer worden gevestigd en mochten bestaande fokkerijen niet worden uitgebreid.

  • Lammentejs 342324
    2008 - Couperen schapenstaarten verboden

    Per 1 januari 2008 werd het verboden om schapenstaarten te couperen. Bij schapen werden de staarten om praktische redenen gecoupeerd, bijvoorbeeld vanwege het gemak in de lammertijd. Al in 2001 werd een overgangsperiode ingesteld om binnen een termijn van vijf jaar het couperen te verbieden. In 2006 werd de beslissing weer verder vooruit geschoven door de Tweede Kamer, om uiteindelijk pas in 2008 definitief te worden.

  • Beter leven06
    2007 - Introductie Beter Leven keurmerk

    In 2007 introduceerde de Dierenbescherming het Beter Leven keurmerk, omdat we constateerden dat ondanks jarenlange strijd nog geen procent van de jaarlijks 450 miljoen dieren in de Nederlandse veehouderij werd gehouden in diervriendelijke systemen (zoals biologisch).

  • Varkens 3 ster 19
    2006 - Markervaccin tegen varkenspest

    Onder druk van de Dierenbescherming werd het nonvaccinatiebeleid bij de varkenspest aangepast. De EU erkende het gebruik van het markervaccin. Zo’n vaccin maakt het mogelijk om na het vaccineren te onderscheiden of een dier geïnfecteerd is of geënt. Bij een gewone vaccinatie kan dit niet.

  • Slacht03
    2005- Geen EU-subsidie meer voor export levend slachtvee

    In 2005 stopte de Europese Commissie met het verlenen van subsidies voor de export van slachtdieren naar landen buiten de Europese Unie. Waar geen stop op kwam, was de financiering van transporten van raszuivere fokdieren. De transporten leveren ernstige welzijnsproblemen op voor de dieren en leiden tot hoge sterftecijfers door onder meer slechte ventilatie, gebrek aan eten, drinken en rust en de kleine, donkere ruimten waarin de dieren worden vervoerd.

  • Kistkalveren 1995
    2004 - Verbod op kalverkist

    Het huisvesten van kalfjes in krappe boxen (kalverkist) werd in 2004 verboden in Nederland. Drie jaar later, in 2007, volgde de rest van de Europese Unie. Groepshuisvesting voor kalveren is nu de norm.

  • Primaten
    2003 - Verbod dierproeven op mensapen

    In 2003 werd een verbod op het doen van dierproeven op mensapen (zoals chimpansees, gorilla’s en orang-oetans) in de Wet op de dierproeven opgenomen. Op deze dieren werden proeven gedaan omdat ze genetisch op de mens lijken.

  • Eenden in gras
    2002 - Jachtlijst terug naar vijf soorten

    In de Flora- en faunawet die in 2002 van kracht werd, werd het aantal vrij bejaagbare dieren teruggebracht van 29 naar vijf (fazant, wilde eend, houtduif, konijn en haas). In deze wet werd ook het verbod op de drijfjacht vastgelegd.

  • Hond 8
    2001 - Couperen bij honden en paarden verboden

    Het couperen van staarten en oren was bij honden als dobermanns, terriërs en bouviers vrij gebruikelijk, omdat het mooi gevonden werd. Bij paarden was het couperen van staarten uit praktische overwegingen voortgekomen: wanneer een trekpaard met zijn staart zwiept, kunnen de teugels onder de staart belanden, waardoor het dier onbestuurbaar wordt. Buiten het feit dat de ingreep pijnlijk is, heeft een paard met een gecoupeerde staart veel meer last van vliegen. Trekpaarden waren er steeds minder, maar om cosmetische redenen werd toch nog vaak gecoupeerd. Sinds 2001 is dit verboden.

1/16

2000 en eerder

  • Hondenschool
    1997 - EU erkent dieren als wezen met gevoel

    In een protocol bij het Verdrag van Amsterdam erkende de EU dieren officieel als wezens met gevoel en gaf men aan dat Europese burgers en instellingen op het gebied van landbouw, visserij en wetenschap rekening moesten houden met het welzijn van dieren.

  • Vissen10
    1997 - Verbod hengelen met levende aasvisjes

    Op 1 januari 1997 werd een verbod op het vissen met levende aasvisjes van kracht. Na veel lobbywerk door de Dierenbescherming, vanwege het onnodige leed dat de visjes wordt aangedaan, ging een meerderheid in de Kamer akkoord met een verbod.

  • Hond 8
    1996 - Ingrepenbesluit van kracht

    Op 1 september 1996 werd het Ingrepenbesluit van kracht. In het besluit werd vastgesteld dat allerlei lichamelijke verminkingen worden verboden. Sommige ingrepen mochten per direct niet meer worden gedaan, voor andere werd een overgangsperiode vastgesteld. Door het besluit werd het verboden om: 1) deel te nemen aan een tentoonstelling, keuring of wedstrijd met dieren waarbij een verboden ingreep is verricht, 2) dieren waarbij een verboden ingreep is verricht tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd toe te laten, 3) dieren waarbij een verboden ingreep is verricht ten verkoop of in voorraad te hebben, ten verkoop aan te bieden, te verkopen en kopen.

  • Legbatterij
    1992 - Gezondheids- en welzijnswet voor dieren

    Binnen de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) worden allerlei regels gesteld ter bescherming van het welzijn van dieren. De meeste van die regels, zoals het Kalverenbesluit en het Legkippenbesluit betreffen een ‘vertaling' van Europese wetgeving in Nederlandse regels. Er zijn echter ook regels die vrijwel alleen gebaseerd zijn op Nederlands beleid, zoals het Ingrepenbesluit dat regelt dat lichamelijke verminkingen alleen zijn toegestaan als daar een zwaarwegende reden voor is.

  • Nerts in kooi klein
    1991 - Verbod op import bont van dieren gevangen met wildklem

    In 1991 werd het vangen van dieren met wildklemmen binnen de Europese Unie verboden, en niet veel later kwam er ook een verbod op de import van bont van dieren die in het buitenland met wildklemmen werden gevangen.

  • LID2
    1986 - Oprichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

    In 1986 werd de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) opgericht. De dienst werkt met beroepsinspecteurs. Zij beschikken over opsporingsbevoegdheid en worden ondersteund door circa tweehonderd vrijwillige inspecteurs door het hele land. De LID ziet toe op naleving van de wet, behandelt klachten, signaleert misstanden en voert themacontroles uit. Ze werkt (sinds 2011) veel samen met de Dierenpolitie.

  • Zeehond
    1982 - Europees importverbod huid jonge zeehonden

    Het Europees Parlement nam in 1982 een resolutie aan waarin werd vastgesteld dat de huiden van jonge zeehonden niet meer geïmporteerd mochten worden.

  • Ratje
    1981 - Erkenning eigen waarde van dieren

    In 1981 werd de Nota Rijksoverheid en dierenbescherming geschreven. In de nota werd de eigenwaarde van dieren erkend (de intrinsieke waarde van het individuele dier). Tevens werd vastgesteld dat toekomstig beleid er op gericht zal moeten zijn het dier zoveel mogelijk te beschermen tegen menselijke handelingen die zijn fysieke en ethologische welzijn aantasten.

  • Proefdieren1
    1977- Wet op dierproeven

    De Wet op de dierproeven werd ingevoerd om het welzijn van proefdieren in Nederland te beschermen. De wet stelde kaders waaraan een proef moet voldoen en legde vast dat alleen deskundige mensen met proefdieren mochten werken.

  • Ratje
    1976 - Beperking dierproeven in Europa

    In 1976 werd de Europese Cosmetica Richtlijn van kracht. Onderdeel hiervan was een beperking van dierproeven.

  • Trekhonden 26
    1961 - Wet op de dierenbescherming

    Op 25 januari 1961 trad de Wet op de dierenbescherming in werking. Hierin was onder andere het verbod op de trekhond opgenomen, maar werd ook een gemeentevergunning verplicht gesteld voor het uitvoeren van bedrijfsmatige activiteiten met honden en katten (voor fokkers, kennels, dierenwinkels, dierenartsen, etc.). Verder werd vastgelegd dat een gemeente twee weken lang verantwoordelijk is voor een dier dat zwervend wordt aangetroffen.

  • Inspect laat zien hoe een nuchtere kalf gedragen moet worden 19
    1920 - Veldwachters

    Wet- en regelgeving is één, handhaving is een tweede. Omdat de politie geen prioriteit legde bij handhaving van dierenwetgeving, stelde de Dierenbescherming in 1920 een eigen inspectiedienst in. Destijds werkten we met veldwachters die burgers mochten bekeuren bij een overtreding.

  • Inspecteur hergeeft aan gevangen vinkje de vrijheid 12 Custom
    1912 - Vogelwet

    In 1912 werd in de Vogelwet vastgelegd dat vogels niet meer mochten worden verstoord of gedood. Er waren echter wel uitzonderingen. Een aantal categorieën was helemaal niet beschermd (pluimvee, ‘schadeveroorzakende' vogels als de kwartel, patrijs, zwaan, gans, etc.). Andere beschermde soorten mochten nog wel gevangen worden, maar consumptie van deze laatste groep dieren was niet toegestaan. Onder voorwaarden mochten ze wel in een kooi gehouden worden. Handhaving van de wet was lastig, door de vele uitzonderingen en de beperkte kennis van vogelsoorten bij de handhavers.

  • Trekhonden 03
    1910 - Trekhondenwet

    Door de trekhondenwet kon niet langer zomaar elke hond voor een hondenkar worden gezet. Alleen vergunninghouders mochten nog een trekkar houden en de hond, het tuig en de kar moesten jaarlijks worden gekeurd. Ook was vastgelegd dat de hondenkar een drinkbak en ligplank moest hebben, er waren voorschriften over de afmetingen en het vervaardigen van het tuig, de hond moest minimaal een jaar oud zijn en zijn schofthoogte 60 cm. Er mochten maximaal drie honden voor een kar.

  • Kat preventie
    1886

    In 1886 kwam er een nieuw artikel (254) in het Wetboek van Strafrecht, waarmee dierenmishandeling een misdrijf werd. Zo kregen alle dieren een vorm van wettelijke bescherming.

  • Bordje behandel de dieren met zachtheid 1
    1880 - Bescherming voor enkele zoogdieren en vogelsoorten

    In mei 1880 werd de Wet van 25 mei 1880 tot bescherming van diersoorten nuttig voor landbouw en houtteelt van kracht. Daarin kregen enkele zoogdieren en vogelsoorten officiële bescherming.

  • Jubileum Mijlpalen Haagsche heren 1864
    1877 - Oprichting landelijke vereniging

    In 1877 besloot een aantal lokale groepen samen te gaan werken en kwam er een landelijke vereniging. De naam werd veranderd in Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

  • Oude boerin in boerderij met huisdieren
    1875 - Mishandeling hond en kat strafbaar

    Op 5 juni 1875 werd in de Wet tot vaststelling van bepalingen bij het voorkomen van hondsdolheid vastgelegd dat het opzettelijk mishandelen van hond en kat strafbaar was.

  • Jubileum Mijlpalen Haagsche heren 1864
    1864 - Oprichting Dierenbescherming

    Op 25 augustus 1864 werd de 's Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren opgericht. De eerste doelstellingen waren onder meer het verbieden van de trekhonden voor de hondenkar, het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van paarden, het verbieden van het couperen van oren en staart bij honden en paarden, en betere slachtvoorschriften (o.a. verplichte verdoving).

1/19