Hitte: pas op met je huisdieren!

Deze week worden tropische temperaturen verwacht. Besteed daarom extra aandacht aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Laat je hond om die reden ook nooit alleen achter in de auto.

Als je huisdier heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten en/of lusteloos is, heeft je dier het te warm. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Belangrijk is dan dat je je huisdier naar een koele plek brengt en zorgt voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken: doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Als de oververhitting ernstig is, kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Meer zomertips voor huisdieren lees je bij onze Zomertips.

Laat nooit je hond achter in de auto bij warm weer!

Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt met de uitademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Teveel zon en warmte kunnen bij een hond een coma en zelfs de dood veroorzaken. Laat daarom nooit je hond achter in de auto bij warm weer. Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. Wanneer je een oververhitte hond in een auto aantreft, haal dan de hond eruit, overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar). Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto