Illegale bestrijdingsmiddelen kleine (knaag)dieren gewoon te koop

Als je in Nederland last hebt van kleine (knaag)dieren als muizen, ratten en mollen, dan mag je niet zomaar elk bestrijdingsmiddel gebruiken. Gelukkig maar, want deze middelen zijn vaak ware martelwerktuigen met veel dierenleed en een pijnlijke langzame dood als gevolg. Gek genoeg is de verkoop van sommige van deze middelen niet verboden. De Dierenbescherming vindt dat hier zo snel mogelijk verandering in moet komen en heeft hierover een brief aan de leden van de Tweede Kamer gestuurd.

De Dierenbescherming vindt dat eventuele overlast en schade door deze (knaag)dieren op een diervriendelijke manier moet worden voorkomen en het gebruik van vangst- en dodingsmiddelen tot een minimum moet worden beperkt. Dus dat er middelen waarvan het gebruik verboden is, nog gewoon legaal te koop zijn is ons een doorn in het oog. Controle op het gebruik ervan is hierdoor onnodig ingewikkeld en voor de niets vermoedende consument is dit heel verwarrend. "Als je het gewoon kunt kopen, mag je het vast ook wel gebruiken", is de logische veronderstelling.

Verbod op verkoop verboden middelen

Op 23 maart wordt er in de Tweede Kamer onder andere over dit onderwerp gesproken. We hopen dat deze gelegenheid wordt aangegrepen om verandering te brengen in deze situatie. In een brief aan de Kamer vragen we om de voorgestelde Algemene Maatregel van Bestuur hierover aan te scherpen. We vragen om een verbod op de verkoop van middelen waarvan het gebruik verboden is zoals bijvoorbeeld lijmplaten. Daarnaast vragen we om richtlijnen om onnodig dierenleed te voorkomen bij het toestaan en het gebruik van middelen als muizenklemmen, elektrocuteer- en verdrinkingsmiddelen.

Waarom duidelijke wetgeving en richtlijnen t.a.v. vangst- en dodingsmiddelen en verkoopverbod noodzakelijk zijn.