Jonge vogeltjes: wanneer bel je de dierenambulance?

Zoals ieder jaar staat ook dit voorjaar de telefoon van onze dierenambulancemeldkamers roodgloeiend, worden er extra avonddiensten gedraaid en stroomt onze wildopvang vol. Bellers vinden jonge vogeltjes, kwetsbaar en alleen op de grond. Wat moeten ze ermee? In de meeste gevallen hebben de oudervogels alles onder controle, maar soms kun je de natuur een handje helpen. Wanneer bel je dan de dierenambulance of vogelopvang?

Jonge vogeltjes: wanneer bel je de dierenambulance?

"Elk voorjaar, gedurende zo’n 3 weken, is er sprake van een bijzonder verschijnsel: dan regent het kauwtjes”, vertelt Dierenambulance Brabant Zuid-Oost deze week op Facebook. Jonge kauwtjes verlaten het nest en ‘vliegen’ uit. Van echt vliegen is nog niet echt spraken, oefening baart kunst. Niet alleen kauwtjes bevinden zich prompt verloren op de grond. Ook babymerels, jonge mezen en 'onnozele' duifjes komen op de aarde terecht. Ze schuilen in een struik, tussen het hoge gras of strompelen ergens tussen de bladeren. Terwijl hun ouders hen met een haviksoog in de gaten houden en bijvoeden. Nu heeft niet ieder jong vogeltje het getroffen met zo’n oplettende ouder. Sommige vogels duvelen veel te vroeg uit het nest. Andere vogeltjes kneuzen een vleugel, raken hun ouders kwijt of dreigen te eindigen als lekkernij voor poezen of kraaien.

Volle bak bij Wildopvang Krommenie!

Wanneer hoef je geen vogelopvang of dierenambulance te bellen?

Als jonge vogels er sterk en gezond uitzien (ze zijn mollig genoeg en kunnen zich vrij makkelijk voortbewegen) en als je de ouders van jonge vogels in de buurt ziet, hoef je je in eerste instantie geen zorgen te maken. De vogels zijn het beste af als ze gewoon nog worden opgevoed door hun ouders.

Dierenambulance Brabant Zuid-Oost haalt een koolmeesje op.Is een vogeltje nu wel gezond, maar begeeft het zich bijvoorbeeld aan de kant van een drukke weg of in het vizier van een likkebaardende kat? Probeer het dan voorzichtig te verplaatsen naar een veiligere plek, maar wel in de buurt van de ouders. Houd in de gaten of de ouders zich nog wel blijven bekommeren om hun kleintje.

Dierenambulance De Meren haalt een uiltje op.

Wanneer bel je de vogelopvang of dierenambulance juist wel?

Is een vogeltje nog veel te klein, heeft het nauwelijks veren en kan het nog niet springen of lopen en zie je geen nest met andere kuikens in de buurt? Is een vogel zichtbaar mager? Of heeft de vogel zich verwond? Bel dan direct de vogelopvang bij jou in de buurt (daarmee help je ons enorm, want onze dierenambulances draaien overuren) of de dierenambulance via het landelijke meldnummer voor dieren in nood: 144. Bij twijfel kun je natuurlijk ook altijd even bellen om te overleggen.

Dierenambulance Zeeland brengt jonge eendjes naar de wildopvang.

Help jij ons honderden vogels redden?

Ook dit jaar hebben onze dierenambulances inmiddels al honderden vogeltjes opgehaald en bij de wild- of vogelopvang gebracht. Bij onze Wildopvang Krommenie hebben ze het er ook druk mee. Onze vrijwilligers draaien extra avonddiensten om alle snaveltjes te kunnen vullen. Jij kunt ons helpen door een bijdrage te leveren via het donatieformulier op deze pagina.