• Frank Dales

  Frank Dales

  Frank Dales

  Algemeen directeur
 • Alexander Bolomey

  Alexander Bolomey

  Alexander Bolomey

  Lobbyist
 • Femmie Smit

  Femmie Smit

  Femmie Smit

  Programmamanager In het Wild Levende Dieren
 • Bert van den Berg

  Bert van den Berg

  Bert van den Berg

  Programmamanager Veehouderij
 • Piko Fieggen

  Piko Fieggen

  Piko Fieggen

  Programmamanager Handel & Fok
 • De Inspecteurs

  De Inspecteurs

  De Inspecteurs

  Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Kalf bij de koe vergissing van moeder natuur? - Deel 2

Kalf bij de koe vergissing van moeder natuur? - Deel 2
2 mei 2016 - Bert van den Berg

Melkveehouders en zuivelindustrie gooien werkelijk alles in de strijd om te voorkomen dat kalfjes langer bij hun moeder mogen blijven. Boerinnen togen al protesterend naar Den Haag omdat ze boos zijn dat de Tweede Kamer een plan van aanpak wil zien om dit te realiseren en nu laten wetenschappers zich ook voor het karretje van de melklobby spannen.

Lees het hele artikel

Fosfaatbeleid dreigt koeien de stal in te jagen

Fosfaatbeleid dreigt koeien de stal in te jagen
13 april 2016 - Bert van den Berg

De Tweede kamer spreekt 14 april een hele middag over de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij. De Dierenbescherming voorziet dat het door Staatssecretaris Van Dam voorgestelde systeem van fosfaatrechten melkveehouders nog meer zal stimuleren tot schaalvergroting en minder of helemaal niet meer weiden van hun koeien. De melkveehouderij dreigt zo steeds meer tot vee-industrie te verworden met alle negatieve gevolgen voor het dierenwelzijn van dien. De Dierenbescherming heeft de Kamerleden dan ook met concrete suggesties gevraagd de voorstellen van de Staatssecretaris flink aan te passen.

Lees het hele artikel

Spreekbeurt in Brussel

Spreekbeurt in Brussel
12 april 2016 - Alexander Bolomey

Van 1 januari tot en met 30 juni vervult ons land voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de EU. Gedurende deze periode zit Nederland alle belangrijke vergaderingen voor en nemen we het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten. Ook behartigen we de belangen bij onderhandelingen met de andere Europese instellingen over nieuwe regelgeving. Kortom, voor even zijn we als klein landje dubbel belangrijk in Brussel. Wij van de Dierenbescherming waren dan ook best wel trots dat we hier onlangs een presentatie mochten geven over ons onvolprezen Beter Leven Keurmerk.

Lees het hele artikel

Als de lente komt dan...

Als de lente komt dan...
7 april 2016 - Femmie Smit

Heb jij dat nu ook? Dat als het weerbericht voor het eerst van het jaar serieuze lentetemperaturen voorspelt, dat je dan meteen een prettiger gevoel krijgt? Ik wel, want dat de lente is het seizoen van het nieuwe leven. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap, bomen en struiken lopen uit en de eerste bloemen zijn al te zien. Ook voor de wilde dieren breekt een nieuwe tijd aan en voor je het weet zijn er overal jonge dieren te zien. Mooi, maar het is voor ons mensen nog wel eens moeilijk om ons er niet teveel mee te gaan bemoeien. Hieronder geef ik wat algemene tips voor situaties die je tegen kunt komen met jonge dieren in het wild.

Lees het hele artikel

Koe en kalf zijn geen wegwerpartikelen

Koe en kalf zijn geen wegwerpartikelen
31 maart 2016 - Bert van den Berg

Dat er honderden ‘te lichte kalveren’ op Nederlandse veemarkten worden doodgespoten wordt niet herkend. Het zou slechts om enkele tientallen gaan, zeiden veehandel en kalversector een paar weken geleden (zie blog ‘overtollige kalveren’). Maar nu blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Martijn van Dam op vragen uit de Tweede Kamer dat het om 200 kalveren per week gaat, 1% van het totaal. Dat is bijna een veewagen met aanhanger vol. De kalverliefde van melkveeboerinnen en -boeren ten spijt; dat is toch wel heel erg veel.

Lees het hele artikel