Uitgemergelde hond uit Utrechtse woning gered

31 december 2014

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 29 dcember een uitgemergelde Stafford uit een Utrechtse woning gehaald. Het dier werd slecht verzorgd en er was geen uitzicht op verbetering van de situatie. De hond is naar een opvangadres gebracht, waar hij nu de juiste verzorging krijgt.

De zaak kwam aan het rollen na meldingen bij meldpunt 144. De eigenaar van de hond verklaarde dat de hond onder behandeling van een dierenarts stond, maar dit bleek niet het geval. Daarop brachten onze inspecteur en de dierenpolitie de hond naar de dierenarts voor controle. Deze constateerde dat de hond zwaar vermagerd was, uitgemergeld zelfs. Het dier woog nog maar de helft van het normale gewicht voor een dergelijke hond. Waarschijnlijk kreeg het dier te weinig of slecht voedsel, waar te weinig voedingsstoffen in zaten. Ook had de hond last van oormijt en zaten er onbehandelde wondjes op zijn achterpoten en in zijn nek.

Uitgemergelde hond geredOp weg naar de dierenarts. De hond wordt nog even op zijn gemak gesteld.

Voor de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl*) waren de bevindingen van de dierenarts ruim voldoende om onze inspecteur opdracht te geven de hond in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar het de juiste verzorging krijgt. Zo is er een voedingsprogramma voor de hond opgesteld om hem langzaam aan te laten sterken en weer op gewicht te te laten komen. De eigenaar draait onder meer op voor alle kosten. De LID en dierenpolitie maken rapport op voor RVO.nl die het verdere juridische traject afhandelt.

De Dierenbescherming is keer op keer geschokt dat mensen het zo ver laten komen. De zorg voor een dier brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee, in goede en slechte tijden! Zie je dierenleed? Doe dan melding bij meldpunt 144, zodat er tijdig kan worden opgetreden.

Volg onze inspecteur tijdens haar werk via twitter: @Taffy_LID

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.