Laat jonge hazen en reeën met rust

Het is lente, en dat betekent dat er weer veel jonge dieren geboren worden. In de natuur kun je bijvoorbeeld jonge haasjes of reeën tegenkomen. Uit onwetendheid denken mensen vaak dat een alleen zittend babyhaasje of ree door zijn moeder in de steek is gelaten, maar niets is minder waar. Door ze op te pakken en weg te halen bij hun moeder, overleven deze dieren het vaak niet. Opvangcentra van de Dierenbescherming - zoals de regio Utrecht - hebben de afgelopen weken al meerdere haasjes binnengekregen.
Laat jonge hazen en reeën met rust

Open landschap

Hazen hebben de voorkeur voor open landschap, zoals weidegrond met hier en daar wat beschutting. De jonge haasjes worden doorgaans geboren in een leger, een ondiepe kuil in de grond. Soms wordt er maar één haasje geboren, maar meestal bevat een nestje twee tot vijf jongen. Na een paar dagen gaan de jonge haasjes elk een kant op. Ze zitten laag tegen de grond aangedrukt en vallen nauwelijks op.

Moeder haas is in de buurt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, graven hazen geen holen onder de grond zoals konijnen dat doen. Als je gaat wandelen en je zo'n klein haasje open en bloot aantreft in het veld, kun je er van uitgaan dat moeder haas vrijwel altijd in de buurt is. Vlak na zonsondergang verzamelt de hele familie zich bij het leger waar de jongen geboren zijn. Dan worden ze gezoogd en gaan daarna weer ieder een kant op. Dit doen ze zodat bij een eventuele aanval, niet het hele nestje wordt geraakt.

Wat te doen als je jonge ree of haas ziet?

Zie je een jonge ree of haas in het veld? Laat deze dan met rust en raak het dier nooit aan. Mocht het dier echter gewond zijn of zich op een gevaarlijke plek bevinden, bijvoorbeeld langs een drukke weg of op een sportterrein, laat het dier dan liggen en bel de dierenambulance via meldnummer 144. Medewerkers van de ambulance kunnen inschatten of het dier hulp nodig heeft en indien nodig actie ondernemen.