Succesvolle aanpak verwilderde katten in Tilburg

26 februari 2018

De inspanningen van de vrijwilligers van de Werkgroep Zwerfkat Tilburg werpen zijn vruchten af; het aantal gevangen katten is namelijk flink gedaald; van 219 dieren in 2016 tot 143 in 2017.

Vier van de gevangen katten maken zich inmiddels nuttig: ze houden de volkstuinen bij het Tilburgse Leijpark muizen- en rattenvrij.

Het succes is mede te verklaren door de samenwerking tussen de gemeente Tilburg en de Dierenbescherming. De gemeente steunt de neutralisatieacties van de Werkgroep Zwerfkat Tilburg waardoor deze werkgroep haar belangrijke werk; het invangen, neutraliseren en wederom uitzetten van verwilderde katten kan blijven uitvoeren. Deze manier van terugbrengen van groepen verwilderde katten is bekend als TNR; Trap, Neuter & Return. 

Vier katten vonden een leefplek bij een volkstuinencomplexFoto: José Uijtdewilligen

Van de gevangen katten konden er 21 terugbezorgd worden aan de eigenaar, mede door de aanwezigheid van een chip plus de daarbijhorende adresregistratie. De Dierenbescherming pleit al jaren voor het verplicht chippen van katten en is blij met de aandacht voor dit onderwerp tijdens het Algemeen Overleg Dierenwelzijn in de Tweede Kamer op 7 februari jl.