Dijksma neemt petitie tegen afschot katten in ontvangst

Staatssecretaris Dijksma neemt op 6 november op Het Plein in Den Haag de petitie van de Dierenbescherming tegen de jacht op verwilderde zwerfkatten in ontvangst. De petitie werd in een maand tijd door 137.123 mensen getekend na een oproep van de Dierenbescherming, die een diervriendelijker aanpak van het zwerfkattenprobleem in Nederland wil.
Dijksma neemt petitie tegen afschot katten in ontvangst

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, overhandigt Dijksma onder meer een exemplaar van het speciale verkeersbord waarmee de actie van start ging. Op enkele plaatsen in Nederland verschenen een maand geleden 'mysterieuze' verkeersborden met een jager die een kat doodschiet. De Dierenbescherming vroeg hiermee aandacht voor het afschieten van jaarlijks zo'n 10.000 zwerfkatten. Soms leggen hierbij ook huiskatten het loodje.

Zwerfkatten vangen en castreren

De Dierenbescherming wil dat zwerfkatten worden gevangen en gecastreerd en vraagt ook een verplichte identificatie van katten met een chip. Katteneigenaren moeten volgens de Dierenbescherming hun dier onvruchtbaar laten maken. Nederland kent een zeer grote kattenpopulatie van naar schatting ruim drie miljoen dieren, waarvan een deel in het wild leeft.