"Ik geef honden een tweede kans"

Jennifer Finkelnberg - Hondentrainer & dierverzorger

“Ik was acht jaar en dol op de getraumatiseerde hond van kennissen van mijn ouders. Hij werd door zijn vorige eigenaar aan een boom vastgebonden en achtergelaten. Veel mensen vonden hem onbetrouwbaar, maar ik merkte daar als kind niks van en voelde zijn grenzen haarfijn aan."

"Ik geef honden een tweede kans"

#ikbendierenbeschermer "Haha, ik zou dat nu trouwens niemand aanraden: een achtjarige met een getraumatiseerde Rottweiler op straat laten lopen... Sindsdien ben ik altijd met honden bezig geweest.

Ik ben gediplomeerd kynologisch instructeur en werk o.a. bij Dierenopvang Haarlemmermeer waar ik honden een tweede kans geef, en dát is zo mooi aan mijn werk! Soms komen hier honden binnen waar mensen geen vertrouwen meer in hebben. Zo kwam hier laatst een “killerboomer” binnen in een metalen kooitje. Ik zag vooral een heel bang hondje zitten. Na de juiste trainingen, voornamelijk positieve associatieleer, hebben we hem bij leuke mensen kunnen plaatsen. Het blijft een clown, maar hij heeft het hartstikke goed. Ze geven hem veel aandacht en doen ‘sport en spel’ met hem.

We krijgen ook wel honden binnen die bij voorbaat bestempeld worden als ‘moeilijk’, zoals Staffords en pitbullachtige honden. Vaak begrijpen de baasjes de hond niet of is een hond getraumatiseerd. Als je een allemansvriend wilt die los kan lopen in het bos, moet je niet voor een type hond gaan dat bekend staat om zijn minder sociale karakter richting soortgenoten. Hoe mooi hij ook is…

Je kunt honden wel trainen, dan leer je ze maatschappelijk aanvaardbaar gedrag. Dat betekent alleen niet dat als de hond niet meer fel reageert op een andere hond die langsloopt, hij daar voortaan samen ‘bloemetjes mee gaat plukken’ in het hondenuitlaatveld. Je moet je als eigenaar wat dat betreft ook aan willen passen aan je hond. Opvoeding is belangrijk, maar niet allesbepalend. Genetica, omgevingsfactoren, opgedane ervaringen én alles wat wij er nog ‘instoppen’: dát vormt een hond. Wil je een hond? Ga voor een hond die bij jou past. Zelf heb ik drie Amerikaanse pitbull terriërs en één Staffordachtige. Ja! Die passen zeker bij mij! Het zijn honden die voor je door het vuur gaan. Ze gaan niet 80, niet 100, maar 150% voor jou. En je kunt er flink mee trainen. Ja, dat blijf ik denk ik altijd doen.”